Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Iäkkäät työttömät tarvitsevat …

Ikääntyneempien työntekijöiden työkyvystä on tärkeää pitää huolta myös työttömyyden kohdatessa. Kuva iStock.

Uutinen

Iäkkäät työttömät tarvitsevat räätälöityjä palveluja

Ikääntyneiden työllisyyden parantaminen on keskeisessä asemassa, jos haluamme vähentää työttömyyttä ja vauhdittaa talouskasvua.

Entinen työministeri Jari Lindström etsii parhaillaan työ- ja elinkeinoministeriön nimeämänä selvityshenkilönä keinoja ikääntyneiden työllistämiseksi. Ensimmäisiä ehdotuksia Lindströmiltä odotetaan lokakuun lopussa.

Työttömyys on nousussa ja yli 50-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli työ- ja elinkeinoministeriön mukaan syyskuussa 99 400 eli yli 8 000 enemmän kuin edellisenä vuonna samaan aikaan.

– Selvityshenkilö Lindström on haastavan tehtävän edessä, toivottavasti hänen esityksensä ovat kunnianhimoisia ja konkreettisia, sanoo SAK:n koulutus- ja työllisyysasioiden päällikkö Mikko Heinikoski.

Mikko Heinikosken kasvokuva.

Heinikoski jakaa iäkkäiden työllisyyden parantamiseen tähtäävät keinot kolmeen kategoriaan. Ensimmäisenä on nyt työelämässä olevien työurien pidentäminen. Lisäksi pitäisi miettiä keinoja, joilla jo eläkkeelle jääneitä houkutellaan palaamaan työelämään esimerkiksi osa-aikaisesti. Vaativin tehtävä on työttömäksi jääneiden työllistäminen. Heinikoski toivoo, että selvitystyössä keskityttäisiin ennen kaikkea viimeiseen ryhmään.

Työvoimapalvelut siirtyvät valtiolta kuntien vastuulle ensi vuoden alussa. Uudet työllisyysalueet ovat Mikko Heinikosken mukaan ison haasteen edessä rakentaessaan palvelukokonaisuuksia oman näköisikseen. Suomessa ikääntyneiden työttömyys on ollut jo pitkään korkeammalla tasolla kuin muissa Pohjoismaissa.

– Lääkettä tähän ei ole löytynyt, vaikka erilaisia uudistuksia on tehty. Aihe on entistä tärkeämpi, kun pyrimme parantamaan työllisyyttä.

Ongelma on, että työllistymistä edistäviä palveluita ei ole räätälöity riittävästi vastamaan ikääntyneiden tarpeita.

– Ikääntyneet työttömät ovat moninainen joukko, mutta siellä on tiettyjä erityispiirteitä, joiden huomioiminen olisi tärkeää.

Heinikoski nostaa esimerkiksi huomion kiinnittämisen työkyvyn ylläpitämiseen ja mahdollisuuteen muokata työtä. Pitkän työuran aikana kertynyt osaaminen pitäisi myös huomioida. Nykyään se jää usein piiloon.

Jos ikääntyneiden työllisyyttä halutaan parantaa, työkalupakissa pitää olla erityisesti ikääntyneille työttömille suunnattuja lyhyitä koulutuksia, joissa tavoitteena on aiemmin työelämässä hankitun osaamisen terävöittäminen.

Mikko Heinikoski sanoo, että ongelmista suurin on kuitenkin työnantajien ennakkoluulot. Moni ikääntynyt ei pääse edes työhaastatteluun kertomaan itsestään ja osaamisestaan. SAK:n tuoreessa Työttömyysbarometrissä tärkeimmäksi työttömyyden syyksi nousi se, että työnhakijan ikä ei vastaa työnantajien odotuksia. Tänä korostui erityisesti vanhemmissa ikäluokissa.

– On surkuhupaisaa ja samalla surullista, että työnantajat puhuvat työvoimapulasta, mutta ylenkatsovat vanhempia ammattilaisia.

Työvoimapalvelujen yhtenä tehtävänä tulisikin olla työnantajien tukeminen ja rohkaiseminen muuttamaan rekrytointikäytäntöjään ja asenteitaan.

– Työtä ja tekijöitä on, nyt pitää vaan saada yhteys näiden kahden välille syntymään. Tässä asiassa työvoimapalveluilla on näytön paikka, Heinikoski sanoo

SAK:n ratkaisuja ikääntyneiden työllistymiseen ja työvoimapalveluihin

  • Työnantajia on kannustettava palkkaamaan konkareita erityisesti työvoimapulasta kärsivillä aloilla.
  • Työpaikkailmoituksissa on realistinen kuvaus työstä ja sen vaatimuksista sekä työsuhteen ehdoista.
  • Työvoimapalvelut ja ns. pohjoismainen työvoimapalvelumalli tulee saada aidosti toimimaan: Ikääntyneille työnhakijoille on tarjottava kasvokkain tapahtuvaa työllistymistä edistävää palvelua heti työttömyyden alusta lähtien.
  • Työttömien on saatava apua työnhakuun, esimerkiksi videohakemuksiin. On myös hyödynnettävä työhönvalmennusta, jossa konkreettisesti etsitään uusi työ.
  • Mahdollisuuksia oman osaamisen näyttämiseen tulee lisätä esimerkiksi työkokeilun tai palkkatuetun työn avulla.