Hyvä sosiaaliturva tuo vakautta ja rauhaa

SAK toivoo EU:n tukevan jäsenmaitaan, jotta ne kehittäisivät sosiaaliturvaansa eurokriisistä huolimatta. Ohjausjaksot ja maakohtaiset suositukset eivät saisi johtaa turvan alasajoon missään maassa.
05.01.2016 09:20
SAK
Sinikka Näätsaari

– Onnistunut sosiaalipolitiikka tuo vakautta ja rauhaa yhteiskuntaan, mistä hyötyy koko Eurooppa. Pohjoismainen malli, jossa ihmiset ovat laajasti vakuutettuja ja julkisten palvelujen piirissä, on tutkitusti paras keino vähentää eriarvoistumista ja köyhyyttä, SAK:n sosiaaliasioiden päällikkö Sinikka Näätsaari huomauttaa.

SAK edellyttää myös Suomen hallitukselta, ettei se rapauta päätöksillään palkansaajien sosiaaliturvaa eikä suomalaista asumisperusteista sosiaaliturvajärjestelmää.

Hallituksen sosiaaliturvaleikkausten lisäksi suomalaista hyvinvointimallia uhkaavat esimerkiksi hallituksen kaavailut uudistaa asumisperusteista sosiaaliturvaa ja rajata osa maahanmuuttajista sosiaaliturvan ulkopuolelle.

– Joidenkin maassa asuvien sulkeminen sosiaaliturvan ulkopuolelle uhkaa lisätä eriarvoisuutta, köyhyyttä ja syrjäytymistä. Suomalainen sosiaaliturvajärjestelmämalli perustuu tasapuoliseen kohteluun, jossa pidetään kaikista huolta ja jossa kaikki osallistuvat turvan ylläpitämiseen, Näätsaari toteaa.

Suomalaisen sosiaaliturvan tulevaisuutta tarkastellaan Onko Suomen sosiaaliturva uhattuna? -selvityksessä, jonka on laatinut valtiotieteiden ylioppilas Pasi Loijas.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.