Hyundain autotyöläisten työtaistelu jatkuu seitsemättä viikkoa

05.08.2003 11:02
SAK
Eteläkorealaisen Hyundain työläiset ovat lakossa seitsemättä viikkoa

Etelä-Korean suurimman autonvalmistajan Hyundain työläiset ovat painostaneet työnantajaa kesäkuun 20. päivästä lähtien pistelakoilla ja kieltäytymällä ylityöstä. Kamppailulla tavoitellaan yli 11 prosentin palkankorotusta, työajan lyhentämistä sekä ay-liikkeen edustusta yhtiön johtoon. Työnantaja on tarjonnut palkkoihin 9,4 prosentin lisäystä.

Työtaistelu on supistanut yhtiön Etelä-Koreassa toimivien tehtaiden tuotantoa. Se on pidentänyt suosituimpien mallien toimitusaikoja ja aiheuttanut tuotannon katkoksia myös Hyundain kokoonpanolinjoilla Venäjällä, Egyptissä, Malesiassa ja Pakistanissa.

Etelä-Korean hallitus harkitsee poikkeusvaltuuksien käyttöä. Hallituksella on oikeus keskeyttää maan taloutta vahingoittava työtaistelu 30 vuorokaudeksi. Poikkeusvaltuuksia ei ole käytetty vuosikymmeneen. Hyundain ja työläisten edustajat neuvottelivat edellisenn kerran maanantaina elokuun 4. päivänä. Hyundain autotyöläisistä 80 prosenttia on järjestäytynyt ammatillisesti.

Työtaistelusta ja tuotannon katkoksista huolimatta Hyundain osakkeiden pörssiarvo on noussut kesäkuun 20. päivän jälkeen seitsemän prosenttia.

Ajankohtaista Suomen ulkopuolelta toimittanut

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.