Huutola: Työmarkkinaneuvottelut hitaita, mutta tulos luotettava

Työmarkkinajärjestöjen väliset neuvottelut kestävät yleensä pitkään, mutta niiden tulokseen voi luottaa, muistuttaa SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja Matti Huutola Kiljavalle kokoontuneelle valtuustolle.
19.11.2015 11:57
SAK
SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja Matti Huutola.

– Suomen työmarkkinamalli on nostettu monissa kilpailukykytutkimuksissa kansakuntamme vahvuudeksi. Parhaillaan yritämme rakentaa neuvotellen uutta Suomen mallia, eli päivitettyä versiota talouden uusiin reunaehtoihin, Huutola toteaa SAK:n valtuuston syyskokouksessa  torstaina pitämässään puheessa.

Hän muistuttaa kaikkien voimien ja toiveiden olevan työmarkkinaneuvotteluissa. Samalla järjestöjohtajan mielestä on valmistauduttava myös pahimpaan eli neuvotteluiden kariutumiseen.

– Jos työmarkkinasopimusta ei synny, maan hallituksen hurmahenki voi kiehua yli ja pakkolakien voimaantulo on hyvin todennäköitä. Silloin paineet siirtyvät ensi syksyn työehtoneuvotteluihin. Järjestöllistä ja viestinällistä valmiutta ryhdytään kohottamaan nyt pikkuhiljaa.

SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja Matti Huutola epäilee maan hallituksen tärvelleen luottamuksen ja sopimiskyvyn, joita tarvitaan tuloksen saavuttamiseksi työmarkkinaneuvotteluissa. 

– Hallitus on heikentänyt kolmikantaista valmistelua siten, että ay-liikkeelle on tarjottu vain lausunnonantajan roolia entisen sopija- ja tekijästatuksen sijaan. Työnantajat ovat yhteiskuntasopimusneuvotteluiden alusta asti voineet vain seurata pöydän kattamista.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.