Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Humanitaarista apua Puikkolan …

Uutinen

Humanitaarista apua Puikkolan koululle ja Sortavalan kriisikeskukseen (15.12.1999)

Suomalaiset palkansaajat antavat järjestöjensä kautta ja yksityisinä kansalaisina apua Venäjän rajaseudulle. Perinteisempää ay-yhteistyötä on Karjalan ay-liikkeen kanssa tehty koulutuksen alueella. Viimeisimmäksi on Suomen ay-liike – keskusjärjestöt, useat liitot sekä SASK, Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus – kouluttanut EU:n Tacis-varojen avulla yli tuhat Karjalan ay-aktiivia. Projektin toisena osapuolena ovat olleet Petroskoissa majaansa pitävä Karjalan tasavallan ay-keskusjärjestö ja sen jäsenliitot.

Rajan ylittävää yhteistyötä tehdään usein myös paikallistasolla. Monilla Venäjän ammattiosastoilla on kumminsa toisella puolella rajaa. Lukumääräisesti tehdään kuitenkin humanitääristä työtä eniten yksityisinä kansalaisina yli Venäjän ja Suomen välisen, ehkä maailman jyrkimmän elintasorajan. Myös ay-keskusjärjestöt suuntaavat oman apunsa joulun alla välittömästi rajantakaisille alueille.

STTK:n ja AKAVAn apu Puikkolan koululle.

STTK ja AKAVA avustavat taloudellisesti Värtsilän lähellä olevan Puikkolan koulua sen ruokapulassa. Koulu sai puolisentoista vuotta takaperin samansuuruisen avun suomalaisen kevyenmusiikin konsertin tuotolla. Silloin koulun 180 oppilasta ja 20 opettajaa saivat lämpimän kouluaterian kolmen talvikuukauden ajan. Kouluun pystyttiin tuolloin palkkaamaan keittäjä ja varusteiksi hankkimaan vihkot, kumit ja kynät koko talveksi. STTK:n ja AKAVAn avulla on tarkoitus hankkia ruokatarpeita kevätlukukauden ajaksi. Muuta apua koulu ei tiettävästi tänä talvena tule saamaan. Ilman järjestöjen apua koulu olisi kyennyt tarjoamaan päivittäin teetä ja leipää 20 oppilaalle kerrallaan.

Puikkolan kylässä asuu noin 500 ihmistä, jotka ovat pääasiassa työttömiä. Kylässä ollut sovhoosi lakkautettiin virallisesti vuosi takaperin. Palkkoja ei oltu maksettu neljään vuoteen, ja kylän asukkaat ovat turvautuneet luontaistalouteen, metsän ja vesien antimiin. Koulun rehtori Zinaida Panomarova kertoo, että myös lastentarha on jouduttu lakkauttamaan, sillä työttömät vanhemmat voivat hoitaa lapsiaan itse. Tämä on kuitenkin merkinnyt lasten terveyden ja ruokahuollon huonontumista.

SAK:n apu Sortavalan kriisikeskukseen.

SAK:n toimiston väki keräsi keskuudestaan talvivaate- ja lastenvaateapua Sortavalan kaupungin kriisikeskukseen. Osa avusta on tarkoitus toimittaa kaupunginsairaalan lasten tuberkuloosiosastolle. Tempaukseen liittyi myös arpajaisten järjestäminen. Sen tuotolla ostettiin ruokatarpeita Ruskealasta ja Sortavalasta. Nämä on nyt toimitettu vaateavun mukana perille. Ruoka-avuksi hankittiin maitojauhetta, margariinia, ryynejä, ruokaöljyä, sokeria ja teetä. Kriisikeskuksen arvion mukaan tarvikkeet riittävät reilusti yli vuodenvaihteen eniten apua tarvitseville lapsiperheille.

Sortavalan kriisikeskus on kaupungin sosiaalitoimen vastuulla oleva hätäapukeskus. Sen vakituisia asiakkaita on kaupungin sosiaaliasioista vastaavan apulaiskaupunginjohtajan Anatoli Gusarovin mukaan noin 380 perhettä, jotka ovat kaikki yksinhuoltajaperheitä. Perheet, joissa on molemmat vanhemmat, on jo jouduttu rajaamaan ruoka- ja vaateavun ulkopuolelle. Avun satunnaisia vastaanottajia on noin tuhatkunta.

SAK, STTK ja AKAVA korostavat, että naapuriapu on luonteeltaan humanitaarista ja osa siitä on järjestöjen yksittäisten työntekijöiden kansalaisina antamaa avustusta. Järjestöt jatkavat kansainvälistä solidaarisuus-, kehitysyhteistyö- ja muuta toimintaansa entiseen tapaan.

SAK:n, STTK:n ja AKAVAn kansainväliset osastot, kv-työntekijät ja -tiedottajat toivottavat toimituksiin Rauhallista Joulua ja Hyvää Uutta Vuotta 2000.

Puolesta.

Turo Bergman Pirkko Nikula Mona Hemmer Hilkka Jukarainen Sinikka Hintikka Tiina Miettinen-Luck SAK STTK AKAVA