Huhtamäkeä arvostellaan Yhdysvalloissa

Huhtamäki-konsernia syytetään Yhdysvalloissa työehtojen polkemisesta ja pyrkimyksestä ammattiyhdistystoiminnan hankaloittamiseen. Tämä ilmenee ammattiliittojen keskusjärjestön AFL-CIO:n ja United Steelworkers USW -liiton tuoreesta raportista.
26.05.2014 15:06
SAK

Huhtamäellä on Yhdysvalloissa 21 tehdasta, joista kuudessa toimii ammattiliitto. Raportti osoittaa, että yhtiö siirtää tuotantoaan järjestäytymättömiin tehtaisiin. Tilauskanta ja voitto ovat kuitenkin korkeita järjestäytyneilläkin työpaikoilla.

Syyksi raportti arvelee järjestäytymättömien työpaikkojen heikompia työehtoja. Palkat ovat niissä matalampia, lisät huonompia ja työsuojelu ponnetonta.

Järjestäytyneissä tehtaissa toimii ammattiliiton työsuojeluvaltuutettuja. He voivat työehtosopimuksen perusteella hoitaa tehtäviään työaikana.

Toinen syy tuotannon siirtoon on raportin mukaan vuokratyön laaja käyttö järjestäytymättömillä työpaikoilla. USW arvioi, että Huhtamäen työntekijöistä Yhdysvalloissa neljännes tulee vuokratyöfirmojen kautta.

Vuokratyöläisten palkka on yleensä alle 7,30 euroa tunnilta. He eivät ole oikeutettuja vakituisen työvoiman etuihin, eikä heidän palkkojaan tarkisteta vuosittain kuten vakituisen työvoiman.

Huhtamäen kalifornialaisen Commercen tehtaan työntekijät kertoivat, että tehtaalle pääsee töihin vain vuokratyöläisenä.

Eriväriset hiusverkot

Erään järjestäytymättömän tehtaan työntekijät raportoivat, että yhtiö jakaa työntekijät eri luokkiin. Vuokratyön tekijöiden on käytettävä vihreää hiusverkkoa, kun vakituinen väki käyttää sinistä. He tekevät kuitenkin rinta rinnan samaa työtä.

Työn siirto järjestäytymättömiin tehtaisiin liittyy ay-toiminnan vähentämispyrkimyksiin, raportti arvioi. Se mainitsee esimerkin, jossa Huhtamäki hylkäsi ay-toimintaa suosivan osavaltion tuen ja siirsi toiminnan osavaltioon, jossa ay-toimintaa on hankaloitettu.

Huhtamäki käyttää nykyään Yhdysvalloissa tunnetun ay-toiminnan haittaamiseen erikoistuneen lakiasiaintoimiston palveluja. Se on alkanut opettaa yhtiön työnjohdolle keinoja, joilla voi estää ay-toimintaa lakien puitteissa.

AFL-CIO:n ja USW:n raportissa hämmästellään, että Euroopassa Huhtamäki toimii asiallisesti ammattiliittojen kanssa, mutta Yhdysvalloissa se valitsee toisen tien. Yhtiön järjestäytyneiden tehtaiden tehokkuus, työvoiman ammattitaito ja voitot osoittavat, että se ei ole välttämätön tie.

Heikki Jokinen

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.