Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Hovioikeuden päätöksellä laaja…

Uutinen

Hovioikeuden päätöksellä laajat seurausvaikutukset

Hietanen Eija

SAK:n kehittämisjohtaja Eija Hietanen pitää Helsingin hovioikeuden tänään tekemää palkkasyrjintäpäätöstä yllättävänä. Käräjäoikeus hylkäsi kanteen 2002.

– Hovioikeuden käsittelyssä olleessa tapauksessa SAK:n tilastosihteerin palkkaa on verrattu SAK:ssa työskentelevän miehen palkkaan. Taustalla oli tilanne, jossa kyseisen miehen palkkaa ei laskettu tehtävien muutoksen myötä. SAK:ssa on jo pitkään ollut periaatteena, että henkilön palkkaa ei lasketa tilanteessa, jossa tehtävän vaativuus laskee työnantajan aloitteesta. Tämä periaate sisältyy myös SAK:ssa noudatettavaan vuonna 1998 uusittuun palkkausjärjestelmään ja sen on ajateltu suojaavan työntekijöitä tärkeällä tavalla muutostilanteissa.

– Hovioikeuden päätös merkitseekin, että tämä ja muut vastaavanlaiset työehtosopimukset on arvioitava uudelleen. SAK:ssa ollaan parhaillaan uudistamassa palkkausjärjestelmää. Myös tämä päätös otetaan uudistuksessa huomioon. Toisaalta SAK:ssa joudutaan arvioimaan hakeeko se valitusoikeutta korkeimmasta oikeudesta.

– Päätöksen seurausvaikutukset voivat olla laajat, sillä palkkausjärjestelmän käyttöönotolla v. 1998 oli vaikutuksia suurimman osan henkilöstöstä palkkoihin. Monilla palkka nousi, ja niille, joiden palkka vaativuusarvioinnin myötä olisi laskenut, tämä kompensoitiin maksamalla henkilölle ns. siirtolisää. Nyt joudutaankin harkitsemaan, onko tämä koko käytäntö ristiriidassa hovioikeuden päätöksen kanssa.

– Suomalaisessa työelämässä on varsin tavallista, että henkilön palkkaa ei välttämättä alenneta tehtävämuutosten ja palkkausjärjestelmien uudistamisen myötä. Tätä on totuttu pitämään vastuullisena ja hyvänä työnantajapolitiikkana. Päätöksellä on siis vaikutuksia laajemminkin työelämässä.

– SAK:ssa on pidetty tasa-arvon edistämistä tärkeänä osana edunvalvontatyötä mutta myös järjestön sisäisessä toiminnassa. SAK:ssa laadittiin ensimmäinen henkilöstön tasa-arvosuunnitelma jo vuonna 1991 ja uudistettu tasa-arvosuunnitelma on tarkoitus hyväksyä alkusyksyn aikana.

Lisätietoja:
SAK:n kehittämisjohtaja Eija Hietanen, puh. 040 546 8867