Historiallinen sopimus: Quebecor suostui tunnustamaan ay-oikeudet USA:ssa

23.05.2005 13:54
SAK
Ajankohtaista Suomen ulkopuolelta

Ay-liike saavutti 9. toukokuuta historiallisen voiton, kun maailman suurin kirjapainoyhtiö Quebecor suostui tunnustamaan ay-oikeudet kaikissa tuotantolaitoksissaan Yhdysvalloissa. Asia on vahvistettu sopimuksella, jonka Quebecor on solminut ammatillisen keskusjärjestön AFL-CIO:n ja muun muassa kirjatyöntekijöitä organisoivan monialaliiton Teamstersin kanssa.

Sopimuksen syntyyn vaikutti ratkaisevasti USA:ssa vuosia jatkunut tehostettu järjestäytymiskampanja tuotantolaitoksissa, joissa Quebecor ei ole tunnustanut työläisten ay-järjestöä neuvottelu- ja sopijapuoliksi. Toukokuun 9. päivän sopimuksen odotetaan madaltavan työntekijöiden järjestäytymiskynnystä ja lisäävän ay-järjestön neuvotteluoikeutta kannattavien määrää. Tuotantolaitoskohtaisesti neuvottelu- ja sopimisoikeuden ehtona on työntekijöiden enemmistön tuki sille salaisessa äänestyksessä.

Quebecoria toukokuun 9. päivän sopimukseen kypsytti myös viime kuukausina kehitelty kansainvälinen kampanja ay-oikeuksien puolesta kaikkien maiden Quebecor-laitoksissa. Siihen on osallistunut ay-aktiiveja ja ay-järjestöjen rivijäseniä yli kymmenessä maassa Chilestä Britanniaan ja Ruotsiin asti, ammattiliitto Teamstersin tiedotteessa todetaan.

Quebecor-sopimus on vahva näyttö Teamstersin painostusvoimasta. Liitosta tuli tammikuun 2005 alussa järjestäytyneiden kirjatyöntekijöiden edustaja, kun graafisen teollisuuden perinteinen ammattiliitto GCIU sulautui Teamstersin osaksi ja alkoi toimia sen sisällä omana toimialasektorinaan.

Varsinkin Yhdysvaltojen eteläosan tuotantolaitoksissaan Quebecor on käyttänyt aina viime kuukausiin asti kovia otteita estääkseen ammatillista järjestäytymistä. Tuoreen sopimuksen on määrä taata ay-aktiiveille oikeus edistää ammatillista järjestäytymistä tarvitsematta pelätä työnantajan häiritsevää sekaantumista asiaan.

Quebecorin pääomistaja on kanadalainen Peladeaun perhe. Se hallitsee yhtymää omistamalla merkittävän osan äänivaltaisimmista osakkeista. Yhtiöjärjestyksen mukaan Quebecorilla on A- ja B-sarjan osakkeilla on erisuuruinen äänivalta. Yhtymässä kirjapainotoiminta on keskitetty Quebecor World -yhtiölle, jota johtaa Karl Peladeau. Quebecor on myös jättimäinen mediayhtiö ollen muun muassa alan suurin yritys Kanadassa.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.