Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Hiljaista hetkeä vietettiin to…

Uutinen

Hiljaista hetkeä vietettiin torstaina klo 12

Hiljainen hetki torstaina klo 12.

Suomalaisilla työpaikoilla vietettiin tänään minuutin mittainen hiljainen hetki klo 12.00 USA:n terrori-iskun uhrien muistoksi. Hiljaisella hetkellä haluttiin osoittaa täysi tuki terroristien iskusta kärsimään joutuville ja koko Amerikan kansalle. Se oli samalla ilmaus terrorismin vastustamisesta sen kaikissa muodoissa.

Hiljaisen hetken viettämistä suosittelivat kaikki työmarkkinakeskusjärjestöt. Suositus on varsin ainutlaatuinen, sillä siihen ovat yhtyneet myös työnantajajärjestöt. Vastaavantyyppiset mielenilmaisut eivät kuitenkaan Suomessa ole tavattomia. Vuosina 1983-86 järjestettiin työpaikoilla vuosittainen rauhanhetki, joista viimeisin, Palmen kuolinvuonna, oli yhteispohjoismainen. Vuonna 1989 puolestaan järjestettiin kuudella paikkakunnalla peräti kahden tunnin mittainen ’Asuntopäivän’ työnseisaus.

Eurooppa-tason työntekijöiden ja työnantajien järjestöt EAY, UNICE ja CEEP antoivat keskiviikkona yhteisen Euroopan laajuisen suosituksen muistohetken viettämiseksi. Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa hiljaista hetkeä vietettiin työpaikoilla Suomen tavoin tänään kello 12.00. Myös ainakin Saksassa, Itävallassa ja Italiassa työpaikoilla hiljennyttiin tänään hetkeksi.

EU:n ulkoministerit julistivat perjantain yleiseksi surupäiväksi. Työmarkkinajärjestöt arvioivat, että työpaikoilla osallistutaan perjantain tapahtumiin esimerkiksi laskemalla liput puolitankoon.

SAK:n pikatiedote hiljaisesta hetkestä pdf-muodossa

Suomalaisten työmarkkinajärjestöjen yhteinen suositus

EAY:n, UNICE:n ja CEEP:n yhteinen suositus

Hiljainen hetki torstaina myös monissa muissa Euroopan maissa
SAK:n osastopäällikkö Eero Heinäluoman haastattelu aiheesta