Hiiliveroa nostettava ja päästökaupalle säännöt

11.06.2001 10:53
SAK

ICEM sovittaa yhteen työpaikkojen säilyttämistä ja ilmastonmuutoksen torjuntaa

Öljyn, kaasun ja hiilen sekä niiden jalosteiden massiivinen polttaminen uhkaa kohottaa ilmakehän lämpötilaa niin, että maapallon laajoilla alueilla elämisen ehdot heikkenevät seuraavina vuosikymmeniä vakavasti. Vaihtoehtona ovat ratkaisut, jotka rajoittavat olennaisesti ns. kasvihuonekaasujen päästöjä. Hankalaa vaihtoehdossa on yritysten kustannusten nousu lyhyellä aikavälillä, mikä horjuttaa niiden kannattavuutta ja kykyä työllistää.

Kemian-, energia-, kaivos- ja yleisten töiden työläisten kansainvälinen liitto ICEM on laatinut ohjelman, jossa sovitetaan yhteen ristiriitaisia haasteita. Sen ytimenä on teollisuuden hallittu rakennemuutos, joka vaatii teollisuuden lisäksi hallituksia ja kuluttajia sopeuttamaan ratkaisunsa kestävän kehityksen pitkän aikavälin vaatimuksiin.

ICEM:n asiakirjan keskeisiä kohtia ovat öljyn, kaasun ja kivihiilen verotuksen kiristäminen, päästöjen kansainvälisen kaupan sääntöjen luominen ja kehittyneen teknologian sovellutusten ulottaminen kaikkialle. Lisäksi ohjelman ydinasioihin kuuluu työmarkkinaosapuolten yhteisymmärrys kestävän kehityksen vaatimuksista. ICEM:n mielestä ne tulee ottaa huomioon myös työehtosopimuksissa.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.