Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Henkilöstörahastot monipuolist…

Uutinen

Henkilöstörahastot monipuolistuvat

Kuva: Pekka Salonen.

Henkilöstörahastot muuttuvat aiempaa joustavammiksi. Heinäkuun alussa voimaan astuvan uudistetun lain myötä työntekijöiden valinnanmahdollisuudet lisääntyvät ja rahastot avautuvat myös määräaikaisille työntekijöille. Henkilöstörahastojen kehittämisestä sovittiin tulopoliittisen sopimuksen yhteydessä.

SAK:n yhteistoimintasihteeri Pentti Vainio pitää erityisen hyvänä sitä, että henkilöstörahaston toimintamahdollisuudet monipuolistuvat.

– Yritysten näkökulmasta henkilöstörahastojen perustaminen tulee nyt mielekkäämmäksi. Rahaston jäsen voi käyttää osuutensa aiempaa useampaan tarkoitukseen. On myös hyvä, että uuden lain myötä konsernin henkilöstön palkitsemisperusteet voivat yhdenmukaistua, kun suomalaiseen konserniin kuuluvan ulkomaisen tytäryrityksen henkilöstö voi kuulua jatkossa konsernin yhteyteen perustettuun rahastoon.

Myös ulkomaisen yrityksen Suomeen rekisteröidyn sivuliikkeen henkilökunta voi kuulua suomalaisen yrityksen henkilöstörahastoon, jos sivuliike kuuluu samaan konserniin suomalaisyrityksen kanssa.

Uudistetun lain mukaan määräaikaisia työntekijöitä on kohdeltava samalla tavalla kuin vakituisia työntekijöitä. Tätä edellyttää EU:n määräaikaista työtä koskeva direktiivi. Jatkossa henkilöstörahaston jäseneksi pääsee, kun työntekijä on ollut töissä työhönottoa seuraavan vuoden.

Henkilöstörahaston jäsenen yksilölliset valintamahdollisuudet lisääntyvät, jos yrityksessä on käytössä rinnakkain erilaisia kannustejärjestelmiä. Rahasto voi jäsenen niin halutessa maksaa jäsenen nostettavissa olevan rahasto-osuuden rahan sijasta rahaston hallinnassa olevilla oman tai konserniin kuuluvan yrityksen osakkeilla. Ehtona on, että osakkeet ovat julkisen kaupankäynnin kohteina.

Presidentti vahvistaa tänään uuden henkilöstörahastolain. Henkilöstörahastojen piirissä on Suomessa noin 90 000 työntekijää.