Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Helpotusta myös palkansaajien …

Uutinen

Helpotusta myös palkansaajien työmatkakuluihin (19.9.2000)

– Hallituksen päätös alentaa väliaikaisesti kuorma-autojen ajoneuvoveroa on perusteltua. Alan yrittäjien on ollut vaikeaa siirtää kohonneita polttoaineiden hintoja asiakkaidensa maksettavaksi pidempään voimassaolevien kuljetussopimusten takia. Siksi hallituksen vastaantulo onkin ymmärrettävää, toteaa SAK:n pääekonomisti Pertti Parmanne.

Yhden ryhmän ja alan verotuksellinen suosiminen on Parmanteen mukaan nähtävä kuitenkin erityistoimenpiteenä, jolla väliaikaisesti helpotetaan kuorma-autoilijoiden sopeutumista dieselin kallistumiseen.

– Yleensä markkinataloudessa kohonneet kustannukset siirtyvät asiakkailta perittäviin maksuihin ja normaalisti toimiva kilpailu myös purkaa ylikapasiteetin, mikäli sellaista on alalle syntynyt. Tätä hallitus ei voi lähteä keinotekoisesti estämään. Yhtä arveluttavaa olisi EU-maiden perääntyminen Opec-maiden hintakartellin edessä, Parmanne huomauttaa.

Osastopäällikkö Parmanne muistuttaa kuitenkin, että polttoaineiden hintojen nousu aiheuttaa tuntuvaa työmatkakulujen kallistumista myös palkansaajille. SAK:n ehdottama työmatkakulujen omavastuun poisto tulisikin hänen mukaansa pikaisesti ottaa uuteen harkintaan.

– Omavastuun poisto alentaisi työn verotusta, kannustaisi työn vastaanottamiseen ja olisi samalla vastaus niihin ongelmiin, joita korkealla pysyttelevä raakaöljyn hinta aiheuttaa kaikille palkansaajille, Parmanne toteaa.

Lisätietoja: osastopäällikkö Pertti Parmanne, puh. (09) 7721 310