Han Dongfang kehottaa maailman ay-liikettä vakavaan vuoropuheluun kiinalaisten kanssa

29.06.2011 09:13
SAK
China Labour Bulletin

Maailman ay-liike on pitkään ollut jakautunut suhtautumisessaan Kiinan viralliseen ja ainoaan sallittuun ay-organisaatioon ACFTU:hun. Toiset ay-järjestöt ovat torjuneet kanssakäymisen vedoten ACFTU:n alisteisuuteen vallanpitäjille, ja toiset ovat olleet yhteydessä kiinalaisiin. Tapaamiset ovat kuitenkin jääneet pinnallisiksi, koska keskeisiä asioita, kuten järjestäytymisvapautta ja kollektiivista tes-toimintaa, ei ole otettu esille niiden "arkaluontoisuuden" vuoksi.

Näin toteaa maanantaisessa Guardianissa Kiinan työelämän ja ay-liikkeen johtaviin asiantuntijoihin lukeutuva Han Dongfang. Hän johtaa China Labour Bulletinia, jonka keskus toimii Hongkongissa.

Hanin mielestä Kiinan työväestön viime vuosien liikehdintä on luonut uuden tilanteen Kiinan työmarkkinoille ja vaatii maailman ay-liikettä arvioimaan uudelleen suhtautumistaan Kiinan ay-organisaatioon. Hän kehottaa järjestöjä tiivistämään ja syventämään kanssakäymistään kiinalaisten kanssa. Hän uskoo, että kansainvälisillä ay-keskuksilla on kokeneisuutensa ansiosta paljon annettavaa ACFTU:lle nyt, kun kiinalaisjärjestön on muokattava rooliaan ja alettava muuttua työntekijöiden etujen todelliseksi puolustajaksi.

Han tuo esille myös sen, että kiinalaisten olisi hyvä saada äänensä kuuluviin kansainvälisessä ay-liikkeessä, koska he muodostavat maailman suurimman työntekijäjoukon. Han esittää harkittavaksi jopa ACFTU:n jäsenyyttä Ay-liikkeen maailmanjärjestössä ITUCissa.

Viime kädessä kiinalaisten ratkaisut riippuvat kuitenkin Kiinan kommunistisesta puolueesta, Han muistuttaa.

&#;8211 Puolueen ihanteita ei ole hakattu kiveen, vaan nykyisessä markkinataloudessa puolueen on oltava joustava. Sen toimihenkilöihin voidaan välillä vaikuttaa, erityisesti työvoimaa koskevissa asioissa.

– Jos ACFTU pystyy osoittamaan, että se palvelee parhaiten puolueen etuja (talouskasvua ja sosiaalista vakautta) puolustamalla työläisten oikeuksia ja etuja, puolue varmasti ottaa sen huomioon, Han päättelee.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.