Halutaan kuunteleva pomo

Nuoret työntekijät toivovat hierarkkisen pomottamisen tilalle vuorovaikutteista johtamista.
13.06.2012 12:23
ARVO
Kauhea pomo ei anna mahdollisuutta vuorovaikutukseen.

Kukaan ei halua tehdä työtä huonon pomon kanssa. Sellaisen, joka pomottaa, käskyttää, salaa tietoja eikä kuuntele alaisiaan.

Tampereen yliopiston tutkimus- ja koulutuskeskus Synergos lähti viime vuonna selvittämään, miten nuoret oikeastaan toivoisivat heitä johdettavan. Ohjelmajohtaja, tutkija Kirsi Heikkilä-Tammen mukaan tutkimus lähti liikkeelle siitä tiedosta, että osa nuorista ei viihdy töissä.

Vuonna 2011 aloitetussa toimintatutkimuksessa on mukana kahden ison sairaalan ja yhden lvi-alan yrityksen työntekijöitä ja esimiehiä. Tutkimuksen mukaan nuoret, keski-ikäiset ja eläkeikää lähestyvät työntekijät toivovat pomoltaan eri asioita. Tarkoitus on saada tutkimuksen kuluessa työntekijät ja esimiehet pohtimaan sopivaa johtamista yhdessä.

Rankasta työstä sopiva korvaus

Tämän päivän työelämässä kohtaavat eri-ikäiset ja erilaisista taustoista sekä kulttuureista tulevat ihmiset. Esimies johtaa samanaikaisesti ihmisiä, joiden arvot ja odotukset saattavat poiketa paljonkin toisistaan.

Y-sukupolvelle, vuosina 1980–2000 syntyneille nuorille, työ ei ole itseisarvo. Nuorille elämän tärkeät jutut löytyvät myös esimerkiksi harrastuksista.

Kirsi Heikkilä-Tammen mukaan nuoret työntekijät haluaisivat saada esimieheltä ennen kaikkea ohjausta. He toivovat tukea siihen, miten kulloinenkin työ tehdään.

Ohjauksen ohella raha on tärkeä nuorille. Nuoret tutkimukseen osallistuneet lvi-asentajat toivovat, että työpaikan kannustusjärjestelmä olisi asianmukainen. Työ koetaan raskaaksi, ja siksi siitä halutaan myös oikeudenmukainen korvaus.

– Nuoret asentajat ovat myös sitä mieltä, että työ ei saa olla liian kuormittavaa. Työ ja vapaa-aika halutaan pitää tasapainossa. Moni nuori asentaja arvelee, että hän ei jaksa työssä pitkään, sillä se on raskasta, kertoo Heikkilä-Tammi.

Tutkimukseen osallistuneet hoitoalan työntekijät toivoivat, että esimies olisi paikalla myös työtilanteissa. Avoin vuorovaikutus koettiin tärkeäksi asiaksi. On hyvä, jos esimiehelle voi puhua omista asioista luottamuksellisesti.

Miksi työnjohtaja ei anna palautetta?

Jokainen työntekijä haluaa saada palautetta omasta työstään – ja silti sitä saadaan vähän. Tämänkin tutkimuksen osallistujat kaipasivat paljon enemmän kehuja ja kritiikkiä työstään. Työ on mielekästä, kun siihen voi itse vaikuttaa.

Alaiset pitävät tärkeänä sitä, että esimies on työntekijän puolella ja kohtelee kaikkia tasapuolisesti ja oikeudenmukaisesti. Hyvä ilmapiiri on kaikille tärkeä, se kannustaa jatkamaan työssä.

Tutkimuksessa kysyttiin, ovatko työntekijät harkinneet työn lopettamista ja jos, miksi. Nuorten mielestä työn heikko organisointi sekä epäselvät pelisäännöt työpaikalla saattaisivat olla syitä työpaikan vaihtamiseen.

– Työntekijöille tärkeää on se, että heitä johdetaan vuorovaikutteisesti. He haluavat, että heitä kuunnellaan ja että heidän mielipiteensä otetaan huomioon. Tässä onkin yksi johtamisen haaste, sillä hierarkkista johtamista on vielä paljon, Kirsi Heikkilä-Tammi sanoo.

Terhi Friman

Juttu on julkaistu Arvo-lehdessä 2/2012. Lue juttu kokonaisuudessaan Arvon digilehdestä.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.