Hallitusohjelma heikentää tasa-arvokehitystä

Pääministeri Juha Sipilän hallitus jätti huomiotta miesten koulutusvajeen, ihmettelee SAK:n työelämäjohtaja Saana Siekkinen. Tutkijatohtori Anna Elomäki puolestaan kysyy, miksi hallitus leikkaa naisilta, mutta työllistää miehiä.
02.07.2015 06:50
SAK
SAK:n työelämäasioiden johtaja Saana Siekkinen.

SAK:n Hyvä työ -blogissa puhutaan tänään naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta. Sekä SAK:n työelämäasioiden johtaja Saana Siekkinen että Helsingin yliopistossa työskentelevä tutkijatohtori Anna Elomäki tähdentävät, että hallituksen tulisi arvioida ohjelmansa vaikutukset tasa-arvonäkökulmasta.

Saana Siekkinen ennakoi omassa kirjoituksessaan, että useat hallitusohjelmaan kirjatut toimet heikentävät tasa-arvokehitystä sen sijaan että vahvistaisivat sitä.

– Naisten suurimmat työelämän tasa-arvo–ongelmat, kuten palkkaus, työsuhteiden osa- ja määräaikaisuus, seksuaalinen häirintä ja urakehitys, eivät ole saaneet edes mainintaa hallitusohjelmassa. Mitä uusi hallitus aikoo tehdä näille ongelmille? Siekkinen kysyy.

Miesten koulutusvaje jäi huomiotta

Naisten osallistumista ansiotyöhön ei edistä hallituksen suunnitelma pidentää määräaikaisten työsuhteiden koeaikaa, arvostelee Siekkinen. Myös hallitusohjelman tavoite sallia alle vuoden pituiset määräaikaiset työsuhteet ilman eri perustetta heikentää etenkin nuorten naisten työmarkkinatilannetta entisestään.

SAK:n työelämäasioiden johtaja huomauttaa, että hallitus on jättänyt huomiotta myös suomalaisille palkansaajamiehille tyypilliset ongelmat, kuten työllisyys-ja koulutusvajeet, heikon työturvallisuuden ja naisia varhaisemman kuolemanriskin.

– Aikuiskoulutukseen suunnitellut leikkaukset vaikeuttavat myös miesten uudelleen kouluttautumista ja uusiin ammatteihin hakeutumista, mikä olisi välttämätöntä nimenomaan miehille jatkuvan rakennemuutoksen oloissa, Saana Siekkinen jatkaa.

Hallitus työllistää miehiä, leikkaa naisilta

Anna ElomäkiTutkijatohtori Anna Elomäki puolestaan painottaa SAK:n Hyvä työ -blogissa, että ohjelmassa luvat hankkeet työllistävät lähinnä miehiä. Samalla leikkaukset kohdistuvat pääasiassa naisiin.

Investoinnit asuntorakentamiseen sekä tie- ja rataverkon kunnostamiseen, cleantech-yritysten tukeminen ja digitalisaatio-projektit työllistävät nimenomaan miesvaltaisia aloja. Naisia työllistävää kuntasektoria sen sijaan kuritetaan.

– Samaan aikaan julkisten palveluiden leikkauksien ja rakenneuudistusten kautta haettavat miljardien säästöt johtavat väistämättä irtisanomisiin kuntasektorilla. On selvää, että ne tulevat kohdistumaan naisiin, joita kuntien työntekijöistä on peräti 79 prosenttia, Elomäki vertaa.

Paikallinen sopiminen hidastaa palkka-tasa-arvoa

Hän kritisoi myös hallituksen suunnitelmia lisätä paikallista sopimista. Tutkijatohtori uskoo, että paikallinen sopiminen hidastaisi kehitystä kohti palkkatasa-arvoa.

– Tutkimusten mukaan rekrytointivaiheessa miehille maksetaan naisvaltaisilla aloilla korkeampaa palkkaa ja naisille miesvaltaisilla aloilla alempaa palkkaa. On myös mahdollista, että naisvaltaisten alojen palkkakehitys hidastuu miesvaltaisiin aloihin verrattuna.

Tasa-arvopolitiikan asiantuntija on ollut valmistelemassa suomalaisten professoreiden tasa-arvovetoomusta hallitukselle (pdf). Vetoomuksen allekirjoittaneet toivovat, että hallitus arvioisi hallitusohjelmansa seuraukset tasa-arvonäkökulmasta.

Tiina-Emilia Kaunisto / SAK

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.