Hallitus päätti koulutuspäiviin liittyvästä seminaarista

SAK:n hallitus korostaa, että kysymykseen koulutuspäivistä on saatava ratkaisu ennen seuraavaa neuvottelukierrosta. SAK vauhdittaa asiaa erillisellä seminaari- ja tomintapäivällä. SAK:n hallitus oli koolla 10.12.2012.
10.12.2012 14:24
SAK

Työeläkemaksu 2013

Eläke- ja työura-asioiden päällikkö Kaija Kallinen selvitti työmarkkinoiden keskusjärjestöjen neuvottelutulosta 14.11.2012 koskien työeläkemaksun tasoa, vanhuuseläkkeiden lisärahastointia sekä työeläkemaksuja. Neuvotteluissa sovittiin sosiaalituposta poiketen, että vuonna 2013 työeläkemaksu pysyy samalla tasolla kuin vuonna 2012. Alennuksen takia työeläkejärjestelmä menettää 200 miljoonaa euroa.

Kevään 2013 aikana valmistuu tutkimus työkyvyttömyys- ym. menojen heilahteluja varten olevan puskurirahaston koosta. Alkusyksyyn 2013 mennessä selvitetään vakuutusriskeihin varautumisen tavat. Selvitysten tavoitteena on päästä eroon maksualennuksista ja parantaa työeläkerahoituksen tehokkuutta, kestävyyttä ja hyväksyttävyyttä. SAK tulee vaatimaan, että tässä yhteydessä arvioidaan myös sukupolvien välisen oikeudenmukaisuuden toteutumista.

Selvitysten valmistuttua neuvotellaan perittäviä maksuja koskevat jatkoratkaisut ja se, miten puskurien pienentämisestä vapautuvat varat käytetään. Kaija Kallinen arvioi, että ensi syksyn neuvottelut eivät tule olemaan helppoja.

Koulutusoikeus: Sopien vai riidellen? – suomalainen sopimusyhteiskunta eilen, tänään ja huomenna -seminaari ja toimintapäivä 23.1.2013

Seminaarin tavoite on asiaa esitelleen Eija Harjulan mukaan korostaa neuvottelu- ja sopimuskulttuurin merkitystä ja toimivuutta, kääntää katse menneisyydestä tulevaan, vahvistaa SAK:laisen ay-liikkeen sisäistä yhtenäisyyttä sekä toimia myös hengennostatuksen kanavana. Kyse ei ole pelkästään koulutusoikeuskiistasta vaan perustavanlaatuisesta kysymyksestä: voiko sopimuskumppaniin luottaa ja mikä on sopimusyhteiskunnan tulevaisuus. Tavoitteena on myös näkyä tapahtuman avulla mediassa ja nostaa julkisuuteen SAK:laisen ay-liikkeen näkökulmaa.

Hallitus päätti, että 23.1.2013, ns. tammikuun kihlauksen vuosipäivänä, järjestetään seminaari ja toimintapäivä Helsingin työväentalolla esitetyn mukaisesti.

Trendityöryhmän osa-aikatyötä selvittävä työryhmä

Työelämän trendejä, muun muassa työn tekemisen erilaisia tapoja, selvittävän ns. trendityöryhmän osa-aikatyötä koskevia kysymyksiä ratkotaan parhaillaan kolmikantaisessa osa-aikatyötä selvittävässä alatyöryhmässä. Palkansaajapuolen tavoitteet työryhmässä perustuvat jo trendityöryhmässä esitettyihin tavoitteisiin. Työntekijäpuoli esittää muun muassa työntekijöiden ja osa-aikatyöntekijän tiedonsaannin parantamista osa-aikatyön perusteista ja selkeämpiä pelisääntöjä lisätyön tarjoamiseen. Työryhmässä ei ole kuitenkaan vielä käyty yksityiskohtaista keskustelua osapuolten lainsäädäntötavoitteista. Työryhmän toimeksianto päättyy joulukuun lopussa 2012, mutta se pyytänee jatkoaikaa maalis-huhtikuulle. Asiaa esitelleen päälakimies Timo Koskisen mukaan työntekijäpuolella pitää nyt päättää, mihin tavoitteisiin/vaatimuksiin keskitytään.

Hallitus kävi asiasta arviointi- ja evästyskeskustelun. Keskustelussa korostettiin sen tärkeyttä, että palkansaajapuolella on asiassa yhteiset tavoitteet. Erityisen tärkeänä pidettiin tiukennuksia työnantajan velvollisuuteen tarjota lisätyötä ensisijassa jo osa-aikatyötä työpaikalla tekeville. Ylipäänsä pidettiin tärkeänä osa-aikatyötä tekevien työehtojen parantamista siten, että se ei jatkossa olisi työnantajalle kannattavampaa kuin kokoaikatyön tarjoaminen. Keskustelua käytiin myös yleistyvistä nollatyösopimuksista ja tarpeesta ehkäistä niiden käyttöä (tämä asia on valmistelussa toisessa työryhmässä).

Nuorten työllistämissopimukset

Osana työurasopimusta keskusjärjestöt suosittelivat, että jäsenliitot neuvottelisivat marraskuun loppuun 2012 mennessä toimialakohtaiset nuorten työllistämissopimukset. Tähän mennessä neuvottelusopimus on syntynyt Kemianteollisuudessa. Monilla aloilla neuvottelut ovat pitkällä, mutta osassa aloja neuvottelut ovat edenneet heikosti tai niitä ei ole käyty lainkaan.

Työmarkkinakeskusjärjestöjen johtajat tapaavat asian tiimoilta 14.12. Alustavasti on keskusteltu, että keskusjärjestöt voisivat vedota työnantajiin kesätyöntekijöiden palkkaamiseksi ja harjoittelu- ja työssäoppimispaikkojen järjestämiseksi irtisanomisista ja lomautuksista huolimatta. Sovittiin, että alakohtaisiin neuvotteluihin otetaan lisäaikaa vielä alkuvuosi 2013.

Luonnos kasvuohjelmaksi

SAK:n ja STTK:n yhteisen puheenvuoron tavoitteena on tuoda ay-liikkeen näkökulma keskusteluun siitä, miten luodaan perustaa talouden kasvulle ja uusien työpaikkojen syntymiselle tilanteessa, jossa osa perinteisiä Suomen talouden tukijalkoja on rakennemuutosten kourissa. Puheenvuorolla halutaan vaikuttaa maan hallituksen helmikuun lopussa toteutettavaan hallitusohjelman puolivälitarkasteluun sekä siitä jonkin aikaa myöhemmin tehtäviin kehysbudjetin linjauksiin.

Puheenvuoron perussanoma on, että Suomessa tarvitaan laajapohjaista kasvustrategiaa, joka ei nojaa vain kapeasti ”erityisosaajiin” vaan laveasti osaavaan ja ammattitaitoiseen työvoimaan ja vahvaan sopimusyhteiskuntaan. Konkreettisia toimenpide-esityksiä on muun muassa liittyen osaamiseen, asuntotuotantoon, infrastruktuuriin ja innovaatioiden edistämiseen. Puheenvuoroon on myös koottu esimerkkejä kasvualoista.

Hallitus käsitteli puheenvuoron ja teki siihen vielä joitakin täsmennyksiä ja lisäyksiä.

SAK:n sijoitussuunnitelma vuodelle 2013

SAK:n sijoitusstrategiaan kuuluu suuria riskejä välttävä sijoitusten turvallisuus, tasainen tuotto toiminnan rahoittamiseen sekä maksuvalmiuden turvaava likviditeetti. Sijoitustoiminta ei myöskään voi olla ristiriidassa ay-liikkeen perusarvojen kanssa.Sijoitusten kokonaistuottoa pyritään parantamaan pitkäaikaisilla sijoituksilla. Osakesijoitukset painottuvat edelleen kotimaisiin osakkeisiin, mutta niiden osuutta vähennetään. Sen sijaan sijoitukset kotimaisiin kiinteistösijoituksiin lisääntyvät.Hallitus käsitteli suunnitelman ja hyväksyi sen.

Palveluvastaava Irma Tornbergin toimenkuvan muutokset

Palveluvastaava, osastosihteeri Irma Tornbergin toimenkuvaan on tehty seuraavat muutokset ja lisäykset:

  • esimiesvastuu toimistopalvelutiimistä (aiemmin päivittäinen työnjohtovastuu)
  • vastaa SAK:n toimiston matkatiimin toiminnasta.
  • vastaa Sakinmajan ja Vierumäen lomaosakkeen toiminnasta.

Muutosten jälkeen Tornberg toimii esimiehenä toimistopalvelutiimissä. Hallitus päätti, että Irma Tornberg nimetään esimieheksi toimistopalvelutiimille. Muutokset astuvat voimaan 1.1.2013.

Hallituksen seuraava kokous on maanantaina 14.1.2013.

 

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.