Hallitus antelias perheyrittäjille
Eilen julkistamassaan vero- ja investointipaketissa hallitus taipui perheyrittäjien pitkäaikaiseen lobbaukseen. Asiahan ei ole sinänsä uusi – se oli esillä jo yritysverouudistuksen yhteydessä. Yritys- ja pääomaverotusta on jo aiemmilla päätöksillä kevennetty mittavasti. SAK:n näkökulmasta voidaankin kysyä, oliko veropakettia tarpeen paisuttaa varallisuusveron poistolla, kun valtiontalouden tulonäkymiin sisältyy muutenkin epävarmuutta.
Varallisuusverotuksen ongelmat ovat nousseet esille myös SAK:n kesällä käymässä vuoropuhelussa Perheyritysten liiton kanssa: esimerkiksi metsäomistusta tai asuntosijoituksia verotetaan kevyemmin kuin yritysvarallisuutta. Myös SAK on pitänyt varallisuusverojärjestelmän kehittämistä tärkeänä. SAK:n kanta on kuitenkin ollut, että varallisuusvero on Suomessa säilytettävä. Elokuun yhteisessä kannanotossa Perheyritysten Liiton kanssa todettiinkin, että ”yritysvarallisuuden yhdenvertainen verokohtelu muiden varallisuuden sijoitusmuotojen kanssa edistäisi investointeja ja tukisi parhaiten asetettua työllisyystavoitetta”.
– Perheyrittäjät ovat tuoneet esiin, että varallisuusveron poistaminen antaisi mahdollisuuksia sijoittaa yritysten voittoja vähemmän osinkoihin ja enemmän kotimaisiin investointeihin ja sitä kautta työllisyyteen. Jäämme mielenkiinnolla odottamaan näiden lupausten toteutumista, kun hallitus nyt on toteuttanut yrittäjien tavoitteleman verouudistuksen, toteaa SAK.n puheenjohtaja Lauri Ihalainen.
Ihalainen korostaa, että vastoin julkisuudessakin esitettyjä väitteitä, varallisuusveron poistolle ei suinkaan haettu SAK:n ”siunausta”.
– Kun palkkaratkaisun taso ja ajoitus alkoi olla hahmollaan, saimme tuponeuvotteluissa suullisen tiedon siitä minkä suuruista tuloveropakettia hallitus oli valmistelemassa ja mikä oli sen profiili. Veroratkaisun tarkempi kokonaisuus ei ollut esillä tupopöydässä: varallisuusverokysymystä ei esitelty eikä käsitelty siellä.
Perheyritysten liiton ja SAK:n yhteinen kannanotto (25.8.2004)