Hallitukselle sapiskaa

Sipilän hallituksen toimet, leikkaukset ja pakkolait sekä Postin toiminta PAUn työehtosopimusneuvotteluissa puhuttivat eniten SAK:n valtuutettuja. He myös pitivät tarpeellisena uuden keskusjärjestön perustamista ja siten ay-liikkeen voiman vahvistamista.
19.11.2015 16:22 karhu admin
SAK:n valtuuston kokouksessa etualalla Keijo Larila ja Aulis Torkkeli.

Syyskuussa SAK:n esittämä kriisisopimus vauhditti neuvotteluja. SAK:n valtuutetut pitävät sitä niin kovana paperina, että jos sen pohjalta ei saada neuvoteltua sopimusta, niin valtuutettujen mukaan syyt ovat periaatteellisia ja ideologisia.

Metallin Pentti Mäkinen muistutti, että ay-liike on vahva.

− Pääministeri Sipilä ei tule kiikuttamaan ay-liikettä. Tästä pidämme kiinni, Mäkinen vakuutti.

− SAK:n tarjoama lottovoitto ei kelpaa. Jos nyt ei synny sopimusta, tarjous ei toistu, muistutti Paperiliiton Ilkka Nokelainen,

Metallin Keijo Larila totesi, että jos tarjoukseen ei tartuta, niin ongelma on EK:ssa ja maan hallituksessa. Hän pohdiskeli, kuinka kauan meidän tarjous on voimassa?

JHL:n Terhi Suoraniemi ihmetteli sekavaa hallitustyöskentelyä, joka ajaa maata sekasortoon. Saman liiton Helena Niemisen mielestä luottamus hallituksen toimiin on mennyt. Hän ihmetteli, kuinka Suomi nostetaan pienipalkkaisilta leikkaamalla?

Teijo Paananen Puuliitosta ihmettelee, miten EK sai hallituksesta liittolaisen. Yritysjohtoakaan hän ei ole nähnyt talkoissa mukana. EK on hiljaa, kun hallitus toteuttaa sen linjaa.

JHL:n Tommi Raunela kysyi, mikä on meidän vastaus, jos hallitus ja EK hylkäävät sopimuksen. Hän toivoo solidaarisuuden säilyvän.

Tukea PAUn neuvotteluihin

Melkeinpä jokaisessa puheenvuorossa ilmaistiin tukea PAUn neuvotteluihin. Postin tiukkoja toimia pidettiin ennennäkemättöminä.

Juha Jaatinen PAUsta pitää PALTAn neuvotteluun tuomia vaatimuksia härskeinä. Hänen mukaansa työnantaja provosoi!

− Posti ja PALTA ovat EK:n ohjauksessa. Muiden liittojen edessä on sama meno, Jaatinen arvioi.

PAUn Kari Lempinen toteaa Postin hämmentävän soppaa, jossa vallitsee pakko, pelko ja vähättely.

Myös PAUn Mirja Sandberg totesi, että neuvottelupöydässä on vaikeita asioita. Postin johto on vaihtunut ja samalla toimintatavat ovat muuttuneet. Yt-lakia rikotaan yleisesti. Tyyli on muuttunut.

SEL:n Eija Ojanen arvioi maan hallituksen arvovalintojen kurjistavan meidän kaikkien arkea. Ojasen mukaan työnantajien toiminta on häikäilemätöntä. Tämä nähdään postin neuvotteluissa. Tarvitaan yhtenäistä ay-liikettä.

Aino Pietarinen

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.