Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Gambian hallitusta vaaditaan s…

Gambiassa on noin 1,8 miljoonaa asukasta. Maan hallinto on syyllistynyt toistuvasti ihmisoikeusloukkauksiin.

Uutinen

Gambian hallitusta vaaditaan selvittämään ay-aktiivin kuolema

Laajasta kansainvälisestä huomiosta huolimatta Gambian hallitus ei ole antanut luotettavaa selvitystä ay-johtaja Sheriff Diban kuolemasta vankilassa helmikuussa.

Kuljetustyöläisten liiton johtaja Diba ja muita ay-aktiiveja pidätettiin tammikuussa. He olivat vaatineet, että polttoaineen vähittäishintaa on laskettava tukkuhinnan jo laskettua.

Helmikuussa maan presidentti Yahya Jammeh ilmoitti, että kuljetusalan ammattiliitto on lakkautettu. Sen jäseniltä kiellettiin kaikki yhteistoiminta vankeusrangaistuksen uhalla.

Ammattiyhdistysliikkeen maailmanjärjestö ITUC:n Afrikan aluejärjestön mukaan Diba oli huonossa kunnossa jo kun maan turvallisuuspalvelu toi hänet kovista kuulustelumenetelmistä tunnettuun vankilaan maan pääkaupungissa Banjulissa.

Useat järjestöt ja tahot vaativat heti asianmukaisia toimia Gambian presidentiltä ja hallitukselta.

ITUC lähetti maaliskuussa kirjeen presidentti Jammehille vaatien ay-johtajan kuoleman perinpohjaista selvittämistä. Se vaati myös lakkautetun ammattiliiton toimintaoikeuksien välitöntä palauttamista.

Kuljetustyöläisten kansainvälinen liitto ITF tuomitsee jyrkästi Gambian hallituksen toimet. Kuoleman selvittämisen lisäksi se vaatii muiden pidätettyjen ay-aktiivien vapauttamista syytteistä.

YK:n kansainvälisen työjärjestö ILO:n pääjohtaja Guy Ryder lähetti kirjeen Gambian johdolle vaatien riippumattoman selvityksen tekemistä Diban kuolemasta. ILO:n edustaja sanoi Kairo Newsille taannoin, että vastausta ei ole tullut.

Gambian hallitus on jo antanut kaksi eri selitystä Diban kuolemalle, sydänvian ja malarian. Puolueetonta tutkimusta asiasta ei ole kuitenkaan aloitettu.

Labour Start -sivustolla voi allekirjoittaa vetoomuksen Diban kuoleman selvittämiseksi. Se on kerännyt jo yli 7 000 allekirjoittajaa.

Gambian presidentti Yahya Jammeh nousi valtaan vuonna 1994 vallankaappauksella. Hänet tunnetaan kovista otteistaan oppositiota vastaan ja väkivaltaisista lausunnoista erityisesti homoseksuaaleista.

Heikki Jokinen / Vapaa toimittaja