Faktaa oppisopimuskoulutuksen kuluista

Työnantajalle koituu oppisopimuskoulutettavasta huomattavasti pienemmät nettokulut kuin kokeneesta ammattilaisesta. Pienemmän palkan lisäksi työnantajan kuluja vähentävät oppisopimuskoulutettavan palkkaamisesta maksettavat korvaukset.
22.08.2012 08:25
SAK
Lavastamossa

Useissa SAK:laisten alojen työehtosopimuksissa on sovittu erikseen harjoittelijoiden ja oppisopimuskoulutettavien palkoista. Tyypillisesti harjoittelijoille maksetaan niiden mukaan 80–90 prosenttia alan vähimmäispalkasta.

Koulutuskorvaus nousee ensi vuonna

Oppisopimuksen kautta työntekijän palkkaavalle työnantajalle maksetaan koulutuskorvausta oppimisen ohjauksesta aiheutuvista kustannuksista. Korvaus on enimmillään 350 euroa kuukaudessa. Ensi vuoden alusta lähtien koulutuskorvaus nousee kokeiluluonteisesti 800 euroon kuukaudessa, kun kyseessä on peruskoulun päättävä nuori.

Työnantaja voi saada myös palkkatukea

Jos oppisopimuksen aloittava on työtön työnhakija, voidaan työnantajalle maksaa myös palkkatukea. Tuen perusosa on 674 euroa kuukaudessa, mutta erityistilanteissa se voidaan maksaa korotettuna.

SAK:ssa tehtyjen laskelmien mukaan oppisopimuskoulutettavasta työnantajalle aiheutuvat nettokulut voivat ensi vuonna olla yli 50 prosenttia pienemmät kuin kulut vähimmäispalkkaa saavasta työntekijästä. Ero kokeneeseen ammattilaiseen on luonnollisesti vielä suurempi.

Nuorten työllistymistä ja heille maksettavaa palkkaa käsitellään myös ekonomisti Joonas Rahkolan blogikirjoituksessa Ammatti-ihmiset, nuoret ja heidän palkkansa.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.