Euroopassa tarvitaan solidaarisuutta
SAK:n kansainvälisten asioiden asiantuntijan Pekka Ristelän mukaan Euroopassa tarvitaan nyt solidaarisuutta koska olemme kaikki samassa veneessä. Se mitä tapahtuu Kreikassa voi jonain päivänä olla edessä täälläkin.
Yhdenlaista solidaarisuutta Euroopassa on toki jo nähtykin. Ylivelkaantuneita valtioita on autettu saamaan lisää lainaa. Samalla on pelastettu valtioita rahoittaneita pankkeja.
Rahoitusapua saaneille hallituksille on kuitenkin saneltu ehtoja, jotka ovat kaikkea muuta kuin solidaarisia. Kreikassa Euroopan komission, Euroopan keskuspankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston muodostaman ”troikan” ohjeet ovat johtaneet työmarkkinoiden sopimusjärjestelmän romuttamiseen. Esimerkiksi Euroopan neuvoston sosiaalisten oikeuksien komitea on todennut, että Kreikan ”troikan” kanssa sopimat työlainsäädännön muutokset rikkovat Euroopan sosiaalista peruskirjaa.
Miten vastaavaa sitten voisi tapahtua Suomessa? Ei varmasti ihan lähiaikoina tapahdukaan, ainakaan jos Suomen talous pysyy kohtalaisessa kunnossa. Mutta sopiiko meille se, että meidänkin sopimuskäytäntömme voidaan purkaa, jos hallituksemme antaa Suomen velkaantua? Eikö työntekijöiden neuvotteluoikeuden pitäisi olla voimassa kaikkina aikoina – vaikeinakin?
Euroopan unionin uusia pelisääntöjä kirjoitetaan nyt. Kreikassa, Espanjassa ja muissa kriisimaissa nähdään esimakua tulevasta. Nyt on korkea aika panostaa tosissaan siihen, että eurooppalaiseen solidaarisuuteen kuuluu jatkossa myös työntekijöiden oikeudet.