Euroopan unionin tulevaisuus – työmarkkinaosapuolet hyvinvoinnin tukena
Suomalaiset työmarkkinakeskusjärjestöt ovat laatineet yhteisen Euroopan unionin tulevaisuutta koskevan kannanoton. Kannanotto on tänään toimitettu hallitukselle, eduskunnalle, eduskunnan suurelle valiokunnalle sekä konventin suomalaisjäsenille. Kannanoton ovat allekirjoittaneet kaikki suomalaiset työmarkkinakeskusjärjestöt: SAK, STTK, AKAVA, TT, Palvelutyönantajat, Kunnallinen työmarkkinalaitos, Valtion työmarkkinalaitos sekä Kirkon sopimusvaltuuskunta.
Suomalaisten työmarkkinajärjestöjen yhteinen kannanotto EU:n tulevaisuuteen on kansainvälisesti varsin ainutlaatuinen. Suomessa työmarkkinakeskusjärjestöt ovat aiemmin ottaneet yhdessä kantaa EU-jäsenyyteen, Euroopan talous- ja rahaliiton vaikutuksiin sekä Euroopan unionin laajentumiseen.
EU:n keskeisenä tehtävänä tulee jatkossakin olla dynaamisten ja toimivien sisämarkkinoiden kehittäminen. EU:n tulee nousta kilpailukykyisimmäksi alueeksi maailmassa. Lissabonin strategian päämääränä on työllisyyden, taloudellisen kasvun ja sosiaalisen yhteenkuuluvuuden vahvistaminen osana osaamiseen perustuvaa taloutta. Lähivuosina tehtävissä uudistuksissa tulee säilyttää nämä peruslähtökohdat.
Kannanotossaan työmarkkinakeskusjärjestöt korostavat sosiaalisen vuoropuhelun merkitystä ja toteavat, että työmarkkinajärjestöjen erityisasemaa on kunnioitettava EU-tasolla. Tehokas ja laaja-alainen sosiaalinen vuoropuhelu neuvottelu- ja sopimusmenettelyineen on usein Euroopan palkansaajien, yritysten sekä muiden työyhteisöjen kannalta parempi tapa saada aikaan toimivia tuloksia kuin tiukka lainsäädäntö. Sosiaalinen vuoropuhelu ja työmarkkinaosapuolten itsenäinen asema tulee turvata tulevassa perustuslaissa, järjestöt toteavat.
Kannanotossaan työmarkkinajärjestöt tukevat pyrkimyksiä vahvistaa yhteisöllisyyteen perustuvaa päätöksentekoa EU:ssa. Yhteisen edun valvojana komission asema on keskeinen ja sitä on vahvistettava. Laajentumisen myötä jäsenmaiden välisessä päätöksenteossa on lisättävä määräenemmistöpäätöksentekoa yksimielisen päätöksenteon asemasta. Euroopan parlamentin ja neuvoston välisen yhteispäätösmenettelyn tulee olla lähtökohtana EU-lainsäädäntöä laadittaessa. Myös läheisyysperiaatetta on vahvistettava ja unionin ja jäsenvaltioiden välistä toimivaltajakoa on selkiytettävä. Nämä ovat omiaan lisäämään EU:n toiminnan tehokkuutta, demokraattisuutta ja uskottavuutta kansalaisten silmissä, kannanotossa todetaan.
Työmarkkinakeskusjärjestöjen yhteinen Euroopan unionin tulevaisuutta koskeva kannanotto
Suoman Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK
Toimihenkilökeskusjärjestö STTK
AKAVA
Teollisuuden ja Työnantajien Keskusliitto TT
Palvelutyönantajat
Kunnallinen työmarkkinalaitos KT
Valtion työmarkkinalaitos VTML
Kirkon sopimusvaltuuskunta KiSv