Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Euroopan työllisyysstrategiaan…

Uutinen

Euroopan työllisyysstrategiaan selkeät painopisteet

Suomen työmarkkinajärjestöiltä yhteinen kannanotto

Työmarkkinajärjestöiltä yhteinen kannanotto Euroopan työllisyysstrategiaan.

(Työmarkkinakeskusjärjestöt) Suomen työmarkkinakeskusjärjestöt ovat laatineet yhteisen kannanoton Euroopan työllisyysstrategian uudistukseen. Kannanotto on toimitettu komissaari Anna Diamantopouloulle ja EU:n työllisyyskomitean jäsenille. Eurooppalaisittain varsin harvinaisessa yhteiskannanotossa korostetaan strategisen otteen vahvistamista työllisyyspolitiikassa.

Suomen työmarkkinakeskusjärjestöt tukevat yksimielisesti työllisyysstrategian vahvistamista ja yksinkertaistamista sekä suuntaviivojen määrän merkittävää vähentämistä. EU:n työllisyysstrategialla tulee olla selkeät ja yhteisesti ymmärretyt painopisteet. Nykyisessä työllisyysstrategiassa ei ole todellisia painopisteitä johtuen suuntaviivojen suuresta lukumäärästä. Järjestöjen näkemyksen mukaan perussuuntaviivojen lukumäärä ei koskaan saisi ylittää kymmentä.

Kannanoton mukaan strategisia yleistavoitteita ei tulisi tarkistaa vuosittain, kuten nykyisin. Järjestöt esittävät harkittavaksi, voitaisiinko toimenpiteitä koskevista tavoitteista päättää kansallisella tasolla.

Järjestöt ovat erityisen tyytyväisiä siitä, että työllisyyspolitiikan kysymykset ovat saamassa yhä olennaisemman osan kolmikantayhteistyössä hallitusten, palkansaajien ja työnantajien kesken toiminnan kaikilla tasoilla. Euroopan Työllisyysstrategian (EES) myötä jäsenmaiden väliset tilastolliset vertailut on saatu yhtenäisemmiksi ja luotettavammiksi. On tärkeää seurata EU-tasolla työllisyyden ja työttömyyden kehitystä ja etenkin työelämän laadullista muutosta.

Työmarkkinakeskusjärjestöt yhtyvät EU:n täystyöllisyystavoitteeseen ja katsovat sen vahvistavan Euroopan taloudellista kasvua ja kilpailukykyä. Kannanotossa korostetaan työllisyysstrategian yhteensopivuutta talouspolitiikan ja osaamisperusteiseen Eurooppaan tähtäävien tavoitteiden kanssa.

Suomalaiset järjestöt katsovat lisäksi, että tulevien jäsenvaltioiden työmarkkinajärjestöille tulisi taata osallistumisoikeus työllisyysstrategian laadintaan.

Komissio antaa työllisyysstrategian muutosehdotukset heinäkuussa ja ministerineuvosto ottaa niihin kantaa syksyllä. Päätökset tehtäneen Kreikan puheenjohtajakaudella ensi vuoden alkupuolella.

Kannanoton ovat allekirjoittaneet palkansaajajärjestöt SAK, STTK ja AKAVA sekä työnantajajärjestöt TT, PT ja KT.

Lisätietoja:

Pekka Castren, TT, puh. 040-746 7138
Margareta Heiskanen, KT, puh. (09) 771 2132
Martti Huttunen, PT, puh. 040-581 7772
Leila Kurki, STTK, puh. 0400-798 959
Heikki Liede, AKAVA, puh. (09) 150 2591
Janne Metsämäki, SAK, puh. 040-522 3614

Työmarkkinakeskusjärjestöjen kannanotto