EU:n estettävä alustatyön ja muiden turvattomien työntekomuotojen hyväksikäyttäminen
SAK on julkaissut ehdotuksensa Suomen hallituksen EU-linjauksiksi ja syksyllä valittavan uuden Euroopan komission ohjelman sisällöksi. SAK tavoittelee muun muassa EU:n työsuojelusäännösten ja työntekijöiden vaikutusmahdollisuuksien vahvistamista.
Työelämän uudistamisessa SAK pitää tärkeänä EU:n vähimmäislainsäädäntöä, joka estää esimerkiksi alustatyön tai nollatuntisopimusten kaltaisten turvattomien työnteon muotojen käyttämistä.
Talouspolitiikassa SAK korostaa muun muassa veronkierron ja haitallisen verokilpailun rajoittamista sekä ehdottaa toimia talous- ja rahaliitto EMU:n uudistamiseksi.
EU tarvitsee SAK:n mielestä myös uuden kokonaisvaltaisen tulevaisuusstrategian. Strategiassa on oltava yhteisiä toimia, jotka edistävät sosiaalisesti oikeudenmukaista siirtymää digitaaliseen ja vähähiiliseen talouteen.
– Suomella on heinäkuussa alkavalla EU-puheenjohtajakaudellaan erinomainen tilaisuus antaa panoksensa tällaisen strategian rakentamiseen, kansainvälisten asioiden päällikkö Pekka Ristelä huomauttaa.
Demokratian ja oikeusvaltion puolustaminen yksi kärkitavoitteista
Yksi tärkeimmistä työelämää, taloutta ja Euroopan tulevaisuutta käsittelevistä SAK:n kärkitavoitteista on demokratian ja oikeusvaltion puolustaminen Euroopassa.
– EU on demokraattisten oikeusvaltioiden yhteisö. Järjestäytymisvapauden, vapaan tiedonvälityksen ja tieteen sekä riippumattoman oikeuslaitoksen kaltaisten perusasioiden on kaikissa EU-maissa toteuduttava, Ristelä painottaa.
– Tarvittaessa niiden rikkomiselle on oltava tehokkaat sanktiot.
SAK:n ehdotukset Suomen hallituksen EU-linjauksiksi ja Eurpopan komission ohjelmaan
SAK:n europarlamenttivaalisivusto