EU-vaaleissa kannattaa äänestää
Ei ole yhdentekevää, mitä puoluetta EU-vaaleissa äänestää, sanoo palkansaajajärjestöjen Brysselin toimiston FinUnionsin johtaja Pekka Ristelä. Hän vastaa viiteen väitteeseen EU-vaikuttamisesta.
1. EU-vaaleissa kannattaa äänestää
– Ehdottomasti kannattaa. Parlamenttiin valittavat ovat tärkeitä eurooppalaisia vaikuttajia. Suurin osa EU-lainsäädännöstä syntyy siten, että komission esitykselle tarvitaan jäsenmaiden hallituksia edustavan neuvoston lisäksi myös parlamentin hyväksyntä. Parlamentin jäsenet vaikuttavat muutosesityksillään siihen, missä muodossa lait lopulta hyväksytään.
2. EU-parlamentti ei päätä työelämän asioista
– Kyllä päättää. Esimerkiksi työturvallisuudesta ja lähetettyjen työntekijöiden oikeuksista on nähty parlamentissa tiukkoja äänestyksiä.
3. Puolueita tärkeämpiä ovat henkilöt
– Ei pidä paikkaansa. Esimerkiksi työelämän asioista päätettäessä EU-parlamentissa vaikuttavien puolueiden väliset erot näkyvät selvästi.
4. Direktiiveistä on haittaa suomalaisille työntekijöille
– Päinvastoin. Työelämän direktiiveillä estetään epäreilua kilpailua, jossa jonkun EU-maan työnantajat käyttävät heikkoja työehtoja kilpailuetuna. Esimerkiksi työaikadirektiivillä säädettävät eurooppalaiset enimmäistyöajat ovat ehdottomasti suomalaisten työntekijöiden etu.
5. Työmarkkinaosapuolilla on vaikutusvaltaa
– Pitää paikkansa. EU:n perussopimukset määrittävät monia asioita, joissa unionin toimielinten on kuultava työmarkkinaosapuolia. Myös Suomen hallitus kuulee omassa EU-asioiden valmistelussaan työmarkkinajärjestöjä. Näitä kanavia hyödyntämällä ja tiiviillä eurooppalaisella yhteistyöllä ay-liikkeellä on hyvät mahdollisuudet vaikuttaa EU:ssa tehtäviin päätöksiin.
Pirjo Pajunen