Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset EU tarvitsee talouspoliittista…

Uutinen

EU tarvitsee talouspoliittista tukijalkaa

Turo Bergman

Työmarkkinapolitiikan ja työmarkkinajärjestöjen roolia lisättävä

– EU:n talouspoliittisen integraation viimeisin syveneminen kahden viime vuoden aikana on euron arvolla mitattuna lähtenyt vaivalloisesti liikkeelle. Euron arvoa on nostanut Yhdysvaltojen talouskehityksen heikkeneminen viime vuoden syyskuun pommi-iskun jälkeen, mutta taustalla olevat ongelmat eivät ole väistyneet, totesi SAK:n kansainvälisten asioiden sihteeri Turo Bergman Urakkana Eurooppa -seminaarissa Rokualla lauantaina 19.10.

– Vakaussopimuksen vaatimus tiukasta budjettikurista ja Euroopan Keskuspankin itsenäinen rooli matalan inflaation puolustajana eivät riitä palauttamaan markkinoiden uskoa euron ja EU:n talouspolitiikan vahvuuteen. Varsinkaan, kun viime aikoina suuret EU-maat, Ranska ja kuluvalla viikolla erityisesti Saksa ovat kapinoineet talouden tiukkaa raamia vastaan. Tämä on synnyttänyt napinaa myös Emun sisällä.

– Pidemmällä tähtäimellä budjetin tasapainottaminen saattaa toki tukea talouskasvua esimerkiksi alemman korkotason kautta. Tällä hetkellä EU:n talouspolitiikan perusongelma on, että Emu-maat ovat kiristämässä finanssipolitiikkaa keskellä laskusuhdannetta, joka jo muutenkin uhkaa pitkittyä ja syventyä.

Vakaussopimusta sinällään tarvitaan – sen avulla voidaan estää se tilanne, että ylivelkaantuneet maat pakottaisivat noususuhdanteessa EKP:n harjoittamaan liian löyhäkätistä rahapolitiikkaa. Pulmana kuitenkin on, etteivät nämä instrumentit riitä. Vakaussopimukseen kirjatun finanssipolitiikan peruslinjan ja rahapoliittista tasapainoa varjelevan itsenäisen EKP:n rinnalle tarvitaankin pidemmän aikavälin talouskasvua ja työllisyyttä vahvistavaa politiikkaa.

Työmarkkinapolitiikka keskeiseksi osaksi EU:n uudistamistyötä

– Työmarkkinapolitiikan koordinaation kehittäminen on nostettava keskeiseksi osaksi EU:n tulevaa uudistamista. Nykyisten EU-maiden kansalliset työmarkkinat toimivat ristiriitaisesti, ja unioniin on tulossa uusia jäsenmaita, joiden palkka- ja elintaso on hyvin alhainen ja työmarkkinajärjestelmä kehittymätön. Työmarkkinapolitiikan koordinaation lisääminen edellyttää yhteistyön tiivistämistä työmarkkinaosapuolten kanssa. EU:n komissio onkin ottanut askeleita tähän suuntaan.

– Ammattiyhdistysoikeuksien asema on turvattava uudistuvassa ja laajentuvassa unionissa niin, ettei niitä voida rajoittaa taloudellisten perusvapauksien varjolla. Samaten EU:n tulee tunnustaa oikeudellisesti sitovalla tavalla työntekijöiden oikeus neuvotella ja solmia rajat ylittäviä työehtosopimuksia ja käyttää tarvittaessa rajat ylittäviä työtaistelutoimia.