EU painosti kehitysmaita epäedullisiin taloussopimuksiin
Brysselissä osoitettiin perjantaina 11. tammikuuta mieltä EU:n ja kymmenien kehitysmaiden kumppanuussopimusneuvotteluja vastaan. Afrikkalaiset ja eurooppalaiset ay-aktiivit syyttivät EU:ta kehitysmaiden painostamisesta niille itselleen epäedullisiin sopimuksiin. Mielenosoittajat protestoivat myös sitä, että ay-liike on jätetty kokonaan neuvottelujen ulkopuolelle.
Brysseliin kokoontuneita ay-aktiiveja tuki ay-liikkeen maailmanjärjestö ITUC, joka edustaa maailmanlaajuisesti 168 miljoonaa järjestäytynyttä palkansaajaa. ITUC:n mukaan sopimusneuvotteluja ja marras-joulukuussa 2007 jo allekirjoitettuja sopimuksia tulisi perusteellisesti muuttaa, jotta ne tarjoaisivat kehitysmaiden ulkomaankaupalle ja kehitykselle myönteisiä mahdollisuuksia.
Neuvotteluissa osapuolina ovat EU ja lähes 80 Afrikassa sekä Karibian ja Tyynenmeren alueilla sijaitsevaa kehitysmaata (AKT-maat). Merkittävä osa niistä on Britannian ja Ranskan entisiä siirtomaita. EU jäsenmaineen on useimmille AKT-maille sekä tärkein kauppakumppani että suurin kehitysavun antaja.
Sen vuoksi EU:lla on vahvat mahdollisuudet taivuttaa neuvottelukumppaninsa kompromisseihin, joissa kehitysmaiden mielestä on useita arveluttavia sopimuskohtia.
Lue lisää taloussopimusneuvotteluista Juhani Artton artikkelista, joka on julkaistu SASKin nettisivuilla 14.1.2008.