Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset EU-komissio ajaa kilpailun lis…

Uutinen

EU-komissio ajaa kilpailun lisäämistä

KTV pelkää ongelmia julkisten palveluiden kilpailuttamisessa

EU-komissio haluaa lisätä julkisten palveluiden kilpailuttamista Euroopan unionin jäsenmaissa. Kunta-alan ammattiliitossa (KTV) pelätään, että samalla ollaan vesittämässä esimerkiksi kuntien itsehallintoa.

KTV on ennen muuta huolissaan henkilöstön asemasta, jos julkisten palveluiden kilpailuttamista lisätään. Osastopäällikkö Heikki Kehälinnan mukaan se ei kuitenkaan ole ainoa huoli.

– Meillä ei nähdä EU:n pitkää punaista lankaa tässä asiassa eikä käydä keskustelua laajemmasta poliittisesta linjasta, Kehälinna kritisoi.

– Nyt saatetaan olla kulkemassa ilman laajaa keskustelua kohti jotakin sellaista, mihin ei ehkä haluttaisikaan.

Kehälinna pelkää, että EU-komissio on tunkemassa kuntien tontille määrittelemään julkisten palveluiden tuottamista.

– Näyttää siltä, että tässä tullaan perinteisen suomalaisen kunnallisen demokratian alueelle.

KTV on huolissaan myös palveluiden laadusta. Kauhuskenaario on, että markkinat päättävät tulevaisuudessa palveluista.

Minä en usko, että markkinat pystyvät hoitaman yhteiskunnalliset palvelut, Kehälinna sanoo.

Kilpailuttamisesta huonoja kokemuksia

EU-komissio antoi jo vuonna 1996 tiedonannon yleishyödyllisistä palveluista unionin alueella. Siinä puolustettiin selkeästi palveluiden vapauttamista kilpailulle, vaikka komissio väittääkin, että sen kanta asiaan on neutraali.

Myös uudessa tiedonannossa puolustetaan liberalisointia. Komission mukaan markkinoiden avaaminen tuottaa parhaan lopputuloksen, parantaa palveluiden laatua ja alentaa kustannuksia

KTV:n kansainvälisen osaston vastaava Jarkko Eloranta muistuttaa kuitenkin, että Suomessa on myös päinvastaisia kokemuksia esimerkiksi julkisen liikenteen kilpailuttamisesta.

KTV on aiemmin tutkinut myös esimerkiksi kouluruokailun ja siivouksen kilpailuttamista ja todennut, että ulkoistetut palvelut eivät olleet kunnallisia palveluita edullisempia.

Komission näkemys on, että koska Euroopassa on syntynyt julkiset liikennemarkkinat ja kilpailua jäsenmaiden välille, ei ole muuta vaihtoehtoa kuin kilpailuttaa. Samalla logiikalla pitäisi komission mielestä kilpailuttaa kaikki muukin, mihin voi liittyä jäsenmaiden välillä tapahtuvaa kauppaa.

KTV:ssä haluttaisiin tietää, mihin väliin pannaan viiva siitä, mitä kilpailutetaan ja mitä ei.

– Sellaiset asiat kuin puolustus ovat ilman muuta kilpailun ulkopuolella ja siivous tai vastaavat kilpailun piirissä. Mutta siinä välissä on harmaa alue. Perusterveydenhuoltoa tuskin kilpailutetaan, mutta mikä on erikoissairaanhoidon asema, jos siihen kuuluvilla asioilla käydään kauppaa myös valtioiden välillä, Jarkko Eloranta kysyy.

UP/Mika Peltonen