EU ja IMF painostavat Romaniaa polkemaan ay-oikeuksia

Romania hyväksyi toukokuussa 2011 raskaasti ay-oikeuksia loukkaavan lain. Se lakkautti kansallisen tason tes-neuvottelut ja sopimusten yleissitovuuden sekä teki toimialakohtaiset tes-sopimukset käytännössä lähes mahdottomiksi. Lisäksi uusi laki rajoittaa lakko-oikeutta ja heikensi palkansaajia syrjinnältä suojelevia määräyksiä.
26.11.2012 09:18
SAK
Sighişoara, Romania

Työelämän kansainvälisiä normeja polkeva laki syntyi Euroopan komission ja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n painostuksesta. Ne käyttivät hyväkseen Romanian vuosien 2008-2009 taloudellista ahdinkoa, joka pakotti oikeiston ja keskustan muodostaman hallitukseen etsimään kriisilainoja ulkomailta.

Hallitusvallan vaihduttua Romaniassa vasemmiston ja keskustan hallitus on pyrkinyt muuttamaan toukokuun 2011 lakia niin, että se olisi sopusoinnussa Kansainvälisen työjärjestön ILOn työelämäsopimusten kanssa. Euroopan komissiolle ja IMF:lle se ei ole sopinut. Se ilmenee niiden yhteisestä asiakirjasta (pdf), jonka sisällön Ay-liikkeen maailmanjärjestö ITUC paljasti keskiviikkona. Komissio ja IMF koettavat estää Romanian hallitusta muuttamasta kiistanalainen laki kansainvälisten normien mukaiseksi.

ITUCin pääsihteeri Sharan Burrow pitää Euroopan komission ja IMF:n toimintaa asiassa ”ehdottoman häpeällisenä”.

Komission ja IMF:n yhteinen valtuuskunta vieraili Romaniassa 14. marraskuuta. Vierailun tarkoituksena oli pohjustaa uuden lainasopimuksen neuvotteluja, jotka ITUCin romanialaisen viranomaislähteen mukaan alkavat todennäköisesti tammikuussa 2013. ITUCin paljastama komission ja IMF:n asiakirja on päivätty 12. lokakuuta 2012.

Juhani Artto

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.