EU alkoi periä uusia tulleja USA:n tuotteilta

04.03.2004 09:27
SAK
Pascal Lamyn mukaan EU:n kuluttajat eivät joudu kärsimään tulleista.

WTO hyväksyi toimet FSC-tukiaista vastaan

EU on maaliskuun alusta lähtien perinyt lukuisilta yhdysvaltalaisilta tuotteilta uutta tullia. Listalla on sekä maatalous- että teollisuustuotteita sokerista leluihin ja koruihin sekä elektroniikkaa. Tulli on maaliskuussa viisi prosenttia, mutta se nousee kuukausittain prosenttiyksiköllä aina seitsemääntoista prosenttiin asti, ellei USA peräänny kiistassa.

Unioni on saanut Maailman kauppajärjestöltä WTO:lta luvan nostaa USA:n tuotteiden tulleja niin, että tulleista kertyy vuodessa neljä miljardia dollaria. Syynä on Yhdysvaltojen verosäädöstö, joka sisältää WTO:n sääntöjen kanssa ristiriidassa olevan vientiritysten ns. FSC-tukiaisen (foreign sales corporation). Se hyödyttää vuosittain noin viiden miljardin dollarin arvosta Microsoftia, Boeingia ja USA:n useita muita vientiyrityksiä, joilla on ulkomailla tytäryhtiöitä.

EU:n päättämillä prosenteilla uusista tulleista kertyy ensi maaliskuuhun mennessä 670 miljoonaa dollaria. Unioni odottaa, että Yhdysvallat luopuu lähiaikoina FSC-tukiaisesta, eikä EU:n tarvitse lisätä tulleja WTO:n sallimaan neljän miljardin dollarin vuotuiseen ylärajaan asti.

Aiemmin presidentti George Bushin hallinto perääntyi kiistassa, joka johtui Yhdysvaltojen ulkomaiselle teräkselle määräämästä tullista. WTO ei löytänyt sille sääntöihinsä perustuvia perusteluja ja antoi EU:lle ja Japanille luvan hakea hyvitystä keräämällä uusia tulleja Yhdysvaltojen tuotteilta. USA luopui terästulleista ennen kuin EU ja Japani alkoivat hyödyntää WTO:n antamaa lupaa.

EU:n kauppakomissaarin Pascal Lamyn mukaan nyt uusien tullimääräysten kohteeksi valituille USA:n tuotteille on olemassa hyviä, muissa maissa valmistettuja vaihtoehtoja. Näin EU:n kuluttajat eivät joudu kärsimään tulleista, vaan niiden kielteiset taloudelliset vaikutukset kohdistuvat yhdysvaltalaisiin yrityksiin.

Vuonna 1995 toimintansa aloittaneen WTO:n historiassa neljän miljardin dollarin tullien perimislupa on ennätysmäisen suuri. Uutta WTO:n olemassaolon aikana on myös se, että EU soveltaa käytäntöön oikeuttaan hyvitystulleihin.

Ajankohtaista Suomen ulkopuolelta toimittanut

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.