Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset ETMO edistää suvaitsevaisuutta…

Uutinen

ETMO edistää suvaitsevaisuutta ja monikulttuurisuutta työelämässä

Monikulttuurisuus voimavarana työyhteisössä, ETMO.

ETMOn eli ”Monikulttuurisuus voimavarana työyhteisössä” -projektin tavoitteena on yhteistuumin kehittää toimintatapoja, materiaaleja ja koulutusta, joiden avulla voidaan edistää suvaitsevaisuutta ja monikulttuurisuutta työpaikoilla sekä parantaa maahanmuuttajien työllistettävyyttä. ETMO on yksi Euroopan unionin EQUAL-yhteisöaloiteohjelmaan Suomessa hyväksytyistä hankkeista. Projektin kesto on kolme ja puoli vuotta.

EQUAL-yhteisöaloiteohjelmassa on korostettu työelämän osapuolten merkitystä edistettäessä hyviä etnisiä suhteita työelämässä. Ohjelma korostaa myös, että työnantajat ja työntekijät sekä heidän järjestönsä ovat aktiivisia toimijoita sekä valtakunnallisesti että työpaikoilla. SAK, seitsemän ammattiliittoa sekä työnantajajärjestöt ovat nyt ottaneet haasteen vastaan ETMO-projektin muodossa.

Hanketta hallinnoi SAK:n koulutussäätiö. Keskeisiä toimijoita ovat JTO-Palvelut Oy ja Kiljavan opisto. Ne tekevät kiinteää yhteistyötä työssä olevien maahanmuuttajien ja seitsemän ammattiliiton kanssa. Projektin ohjausryhmässä ovat mukana myös SAK ja työantajajärjestöt.

ETMOn ytimessä 20 työyhteisöä

Työelämässä tärkeä yksikkö on oma työpaikka, työyhteisö. Siellä myös muotoutuu työyhteisön työkulttuuri. Työyhteisön jäsenet omalla toiminnallaan ja asenteillaan myös luovat joko suvaitsevaisuuden tai suvaitsemattomuuden ilmapiirin. ETMO:n toteutuksessa ytimen muodostavat 20 työyhteisöä Helsingissä, Vantaalla, Espoossa ja Turussa. Ne tulevat olemaan edelläkävijöitä suvaitsevamman ja tasa-arvoisemman työelämän kehittämisessä.

Projekti käynnistyy toimintatutkimuksella, jota seuraa toiminta työyhteisökohtaisten ryhmissä ja työkulttuurituvissa. Toimintatutkimuksen tavoitteena on mm. selvittää maahanmuuttajien käsityksiä ja kokemuksia suomalaisesta työelämästä sekä suomalaisten työntekijöiden ja työnantajien käsityksiä ja kokemuksia maahanmuuttajista työelämässä.

Työyhteisökohtaisten ryhmien tavoitteena on yhteisen oppimisprosessin kautta tutkia, pohtia ja kehittää toimintamalleja ja hyviä käytäntöjä, joilla voidaan edistää suvaitsevaisuutta ja parantaa maahanmuuttajien työllistettävyyttä. Työkulttuurituvissa on saatavilla erilaista työelämää koskevaa tietoutta, neuvoja, materiaaleja ja siellä on mahdollisuus tavata työntekijä- ja työnantajajärjestöjen edustajia.

Kumppanimaat Itävalta ja Irlanti

EQUAL-ohjelmassa monikansallisella yhteistyöllä on merkittävä rooli. ETMO:n monikansalliset kumppaniprojektit tulevat Itävallasta ja Irlannista; molemmissa ovat mukana ammattiyhdistysliike ja työnantajat. Kaikilla näillä kolmella projektilla tavoite on sama: suvaitsevaisuuden edistäminen työelämässä ja maahanmuuttajien työllistettävyyden parantaminen.

– Mielenkiintoiseksi yhteistyön tekee se, että kullakin projektilla on erilainen lähestymistapa tavoitteen saavuttamiseksi. Tämä varmasti antaa meillekin uusia kokemuksia ja näköaloja, ETMO-projektin projektipäällikkö Anneli Sintonen Kiljavan opistolta sanoo.

– Monikulttuurisuus on jo osa suomalaista yhteiskuntaa ja se tulisi nähdä rikkautena ja voimavarana myös työelämässä. Tässä hankkeessa suomalaiset työntekijät, työnantajat ja maahanmuuttajat pyrkivät oppimaan toinen toisiltaan, näkemään asioita toisten kulttuurien näkökulmista sekä lieventämään puolin ja toisin tiedon puutteesta johtuvia ennakkoluuloja, Yhteen hiileen puhaltaminen ja suvaitsevaisuus tuo kaikille osapuolille myös taloudellista hyötyä. Projektin myötä me saamme suvaitsevampia työyhteisöjä, ja opimme hyödyntämään monikulttuurisuutta suomalaisen työelämän kehittämisessä, Anneli Sintonen sanoo.

Projektin vetäjän ja projektisihteerin lisäksi projektiin palkataan vuoden 2003 alusta neljä alueellista koordinaattoria, joista kaksi on maahanmuuttajaa.

– Yhteistyö tässä tiimissä tulee varmasti olemaan haasteellista ja itse kullekin meistä valtaisa oppimiskokemus, Sintonen uskoo.

Lisätietoja:

Projektipäällikkö Anneli Sintonen, Kiljavan opisto
Puh. (09) 276 251 tai 050-520 2262

Projektipäällikkö Eine Mikkonen, SAK
Puh. (09) 772 1416 tai 040-504 1884

www.kio.fi/etmo