Etelä-Korean voimalalakko päättyi ay-liikkeen eripuraan
Etelä-Koreassa helmikuun lopulla alkanut 5 600 työläisen lakko valtiollisten lämpövoimaloiden yksityistämistä vastaan päättyi huhtikuun 3. päivänä. Työtaistelun lopettamissopimuksen neuvotteli ammatillinen keskusjärjestö KCTU (www.kctu.org), eikä lakkolaisten oma ammattiliitto, joka on KCTU:n jäsenjärjestö.
Lakon tulokset jäivät laihoiksi, koska KCTU:n tekemä sopimus antaa maan hallitukselle täydet mahdollisuudet jatkaa yksityistämissuunnitelman toteuttamista. KCTU:n johdon väliintulo ja sen tekemän sopimuksen puutteet synnyttivät tuoreeltaan voimakasta arvostelua. KCTU:n johto teki siitä nopeasti omat johtopäätöksensä. Se pyysi menettelyään anteeksi ja erosi.
Vuonna 1995 perustettu KCTU koostuu etupäässä Etelä-Korean ay-liikkeen radikaaleista virtauksista. Sen järjestöjen yhteinen jäsenmäärä on laajentunut seitsemässä vuodessa puolella ollen nyt 600 000. Samanaikaisesti maltillisen keskusjärjestön FKTU:n (www.fktu.org) jäsenmäärä on laskenut 1,2 miljoonasta alle miljoonaan.
Korea Times -lehden tämänpäiväisessä numerossa Korea Labor Instituten apulaisjohtaja Choi Young-ki toteaa, että KCTU:n johdon eroaminen antaa järjestölle tarpeellisen tilaisuuden arvioida toimintalinjaansa. KCTU:n toiminnassa on korostunut sosiaalisen vuoropuhelun sijaan vastakkainasettelu ja hanakkuus työtaisteluiden aloittamiseen.
Ajankohtaista Suomen ulkopuolelta toimittanut