Etelä-Korean voimalalakko päättyi ay-liikkeen eripuraan

05.04.2002 14:14
SAK

Etelä-Koreassa helmikuun lopulla alkanut 5 600 työläisen lakko valtiollisten lämpövoimaloiden yksityistämistä vastaan päättyi huhtikuun 3. päivänä. Työtaistelun lopettamissopimuksen neuvotteli ammatillinen keskusjärjestö KCTU (www.kctu.org), eikä lakkolaisten oma ammattiliitto, joka on KCTU:n jäsenjärjestö.

Lakon tulokset jäivät laihoiksi, koska KCTU:n tekemä sopimus antaa maan hallitukselle täydet mahdollisuudet jatkaa yksityistämissuunnitelman toteuttamista. KCTU:n johdon väliintulo ja sen tekemän sopimuksen puutteet synnyttivät tuoreeltaan voimakasta arvostelua. KCTU:n johto teki siitä nopeasti omat johtopäätöksensä. Se pyysi menettelyään anteeksi ja erosi.

Vuonna 1995 perustettu KCTU koostuu etupäässä Etelä-Korean ay-liikkeen radikaaleista virtauksista. Sen järjestöjen yhteinen jäsenmäärä on laajentunut seitsemässä vuodessa puolella ollen nyt 600 000. Samanaikaisesti maltillisen keskusjärjestön FKTU:n (www.fktu.org) jäsenmäärä on laskenut 1,2 miljoonasta alle miljoonaan.

Korea Times -lehden tämänpäiväisessä numerossa Korea Labor Instituten apulaisjohtaja Choi Young-ki toteaa, että KCTU:n johdon eroaminen antaa järjestölle tarpeellisen tilaisuuden arvioida toimintalinjaansa. KCTU:n toiminnassa on korostunut sosiaalisen vuoropuhelun sijaan vastakkainasettelu ja hanakkuus työtaisteluiden aloittamiseen.

Ajankohtaista Suomen ulkopuolelta toimittanut

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.