Etelä-Afrikassa lakot edustavat kovin ponnistuksin hankittua demokraattista oikeutta

21.06.2010 15:31
SAK
Danny Jordaan. Copyright: World Economic Forum www.weforum.org / Eric Miller emiller@iafrica.com

Kun Etelä-Afrikassa pelattavan jalkapallon MM-lopputurnauksen järjestelykoneiston johtohenkilöltä Danny Jordaanilta kysyttiin taannoin, mitä hän aikoo tehdä lakoille, hän vastasi: "En mitään. Lakot edustavat Etelä-Afrikassa kovin ponnistuksin hankittua demokraattista oikeutta."

Uutistoimisto AFP kertoo, että kisojen alkupäivinä Jordaan vahvisti kunnioittavansa työläisten lakko-oikeutta. Silloin kolmen stadionin vartijoiden lakko aiheutti kisojen järjestäjille ylimääräisiä huolia.

MM-kisojen vuoksi Etelä-Afrikan lakot ovat viime vuosina ylittäneet maailmalla uutiskynnyksen monessa vaiheessa. Lakot viivästyttivät stadionien rakennustöiden valmistumista ja aivan kisojen kynnyksellä kuljetussektorin mittava työtaistelu herätti huolestuneisuutta kisojen onnistumisesta.

Valmistelut ja järjestelyt ovat kuitenkin onnistuneet hyvin. Osa kunniasta lankeaa Etelä-Afrikan ay-liikkeelle, joka on osaltaan edesauttanut kaiken tarpeellisen sujumista. Siihen ei ole tarvittu lakko-oikeuden tilapäistä rajoittamista, eikä ay-liike olisi siihen suostunutkaan.

Ay-järjestöt tosin ilmoittivat kisojen edellä, että ne eivät tule järjestämään lakkoja kisojen aikana. Lakkoon menneet vartijat eivät olleet järjestäytyneitä. Ammatillinen keskusjärjestö Cosatu tarjoutui silti toimimaan kiistassa välittäjänä.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.