Eteenpäin katsova liitto

Liiton vahvuuksia ovat korkea järjestäytymisaste, osaavat luottamushenkilöt sekä ammattitaitoinen ja motivoitunut toimiston väki, kehuu Teollisuusalojen ammattiliitto TEAMin tuore puheenjohtaja Heli Puura liittoaan.
24.11.2015 07:40 karhu admin
TEAMin puheenjohtajana kesäkuussa aloittanut Heli Puura on tyytyväinen eteenpäin katsovasta liitostaan.

TEAM haluaa uudistua ja olla jäsentensä etua ajava, aktiivinen työelämän ja työehtosopimusten kehittäjä. Näin linjattiin viime kesän liittokokouksessa. Liitto on vahva edunvalvoja, kun työpaikoilla järjestäydytään, tunnetaan työelämän pelisäännöt ja osataan neuvotella. Ensiarvoisen tärkeitä ovat myös liiton tuki työpaikoille ja luottamushenkilöiden koulutusohjelma, joka huomioi työelämän tarpeet.

− Vaikea taloudellinen tilanne ja yt-neuvottelut tekevät luottamusmiesten työstä raskasta ja erityisen vaativaa, mutta he ovat pärjänneet ja jaksaneet hyvin.

− Tämän vuoden painopisteenä onkin ollut luottamusmiesten jaksaminen ja verkostoituminen. Olemme kannustaneet muodostamaan alueellisia verkostoja, jotka voivat osaltaan tukea luottamustehtävissä olevia.

Teollisuuden liitot yhteen?

TEAMin historiaan kuuluvat liittofuusiot ja yhdistymiset. Ei siis ole ihmeellistä, että jälleen ovat käynnistyneet keskustelut Metalli- , Paperi- ja Puuliiton kanssa. Heli Puuran mukaan nyt käydään tunnustelevaa keskustelua, vielä ei ole asetettu edes valmistelevia työryhmiä.

TEAM on lähtökohtaisesti avoin kaikille keskusteluille, joilla edistettäisiin jäsenten edunvalvontaa ja teollisuusliittojen yhteisiä tavoitteita.

− Isomman teollisuusliitot kokoavan liiton pitää toimia jäsenlähtöisesti ja vastata jäsenten tarpeisiin. On myös tärkeää, että jäsen kokisi isommankin liiton omakseen, muistuttaa Puura.

TEAMissa katsotaan eteenpäin. Suurliittohanke katsoo tulevaan ja se uudistaisi toimintoja, jotta edunvalvonta ja yhteiskuntavaikuttaminen tehostuisi. Liiton pitäisi olla enemmän kuin nykyiset liitot yhteensä. Puuran mukaan ei riitä, että nykyiset sektorit jatkaisivat elämäänsä, vaan uuden liiton pitää olla moderni ammattiliitto, joka huomioi työelämän muutokset. On löydettävä uusia yhteisiä toimintatapoja, jotka toimivat tässä ajassa.

Heli Puura muistuttaa, että TEAMilla on ollut joustavuutta ja halua katsoa eteenpäin. Eikä ole ollenkaan huono asia, että liittofuusioista on kokemusta ja osaamista.

− Vielä on vaikea sanoa, syntyykö isompaa liittoa ja millä aikataululla. Rivakammin taitaa syntyä uusi keskusjärjestö.

Uusi keskusjärjestö

TEAMin puheenjohtaja Heli Puuralla on noin kymmenen vuoden työkokemus sekä SAK:laiselta että STTK:laiselta puolelta. Hän korostaakin, että näihin keskusjärjestöihin kuuluvilla jäsenliitoilla ja heidän jäsenillään on enemmän yhdistäviä kuin erottavia tekijöitä. Myös liittojen toimistoissa tehdään nyt päällekkäisiä töitä, joten voimavaroja ja osaamista vapautuisi entistä laadukkaampaan ja vaikuttavampaan tekemiseen.

Puuran mukaan keskusjärjestöjen linjaukset ovat olleet hyvin lähellä toisiaan ja työntekijöiden työ ei ole kovinkaan erilaista. Uusi antaa oivallisen mahdollisuuden uudistaa toimintatapoja, kehittää osaamista ja se antaa mahdollisuuden kasvuun.

− Voimia kokoamalla saamme lisää neuvotteluvoimaa ja vaikutusvaltaa.

Ennen Puuran kautta TEAM päätti lähteä selvittämään uuden keskusjärjestön perustamista. Nyt syysvaltuustossa TEAMilaiset käyvät läpi hanketta, joka alkaa jo hahmottua. Sitten kevätvaltuusto päättää, lähteekö TEAM mukaan uuteen keskusjärjestöön.

− Uskon että uusi keskusjärjestö syntyy. Toki on vaikeitakin asioita ratkaistavana, mutta järkisyyt ja työmarkkinatilanne puhuvat voimakkaasti perustamisen puolesta, arvioi TEAMin puheenjohtaja Heli Puura.

Aino Pietarinen

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.