Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Esitys ammattikorkeakoululaiks…

Uutinen

Esitys ammattikorkeakoululaiksi puutteellinen

Ammattikorkeakouluja ei saa ajaa toisen luokan yliopistoiksi

SAK:n koulutuspäällikkö Markku Liljeström

Esitys ammattikorkeakoululaista, jolla määriteltäisiin ammattikorkeakoulujen asema ja tehtävät korkeakoulujärjestelmässä, on SAK:n mielestä vielä monin osin puutteellinen ja sitä olisi jatkovalmistelussa vielä korjattava.

– Lainsäädännön uudistamisessa painottuvat liiaksi yliopistoista haetut mallit eikä ehdotetuilla säännöksillä ammattikorkeakoulujen omaleimaista roolia onnistuta riittävästi tukemaan. Ammattikorkeakoulujen tehtävänä on keskittyä korkeatasoiseen, työelämäläheiseen opetukseen ja työelämän käytännölliseen kehitystyöhön. Ammattikorkeakouluja ei saa ajaa toisen luokan yliopistoiksi vaan ammatillisen opetuksen huippuyksiköiksi, toteaa SAK:n koulutuspäällikkö Markku Liljeström.

– Myös työelämäyhteistyötä koskevat lakiehdotukset jäävät puutteellisiksi ja epämääräisiksi. Juuri tässä täytyy kuitenkin olla ammattikorkeakoulujen vahvuus. Kiinteä yhteistyö työelämän osapuolten kanssa vahvistaa ammattikorkeakoulujen roolia aluekehittämisessä ja luo edellytykset sille, että valmistuvilla opiskelijoilla on hyvät valmiudet toimia myös työelämän kehittämis- ja asiantuntijatehtävissä, Liljeström painottaa.

Liljeströmin mukaan ammattikorkeakoulun sisäisen hallinnon ja ylläpitäjähallinnon suhteet on lainsäädännössä selkeytettävä. Lakiesitys on tältä osin vielä ongelmallinen. Ylläpitäjillä on oltava riittävät mahdollisuudet vaikuttaa ammattikorkeakoulun toimintaan, vaikka korkeakouludemokratiaa vahvistetaankin.

SAK:n mielestä opetuksen maksuttomuus on keskeinen tasa-arvoa ylläpitävä periaate, josta korkeakouluopetuksessa on edelleen pidettävä kiinni. OECD:n tutkijaryhmä on ammattikorkeakouluraportissaan esittänyt harkittavaksi maksuttomuudesta luopumista. Liljeströmin mielestä raportissa ei kyetä asiaa perustelemaan ja tutkijaryhmä on keinotekoisesti ryhtynyt politikoimaan asialla.

Lisätietoja:

SAK:n koulutuspäällikkö Markku Liljeström, puh. 0400 472 775