Eriarvoisuutta torjuu parhaiten koulutus – väliinputoajat kiinni palveluilla
Osaamisen parantaminen on tärkeintä antia pääministeri Juha Sipilän tilaamassa eriarvoisuutta käsittelevässä raportissa. Raportti julkistettiin tänään.
SAK pitää eriarvoisuutta käsittelevän työryhmän raportissa kannatettavana työttömyyden ehkäisyä osaamistasoa nostamalla. Työttömyyden kohdatessa väliinputoamisia ehkäistäisiin toimeentuloturvan lisäksi myös palveluihin panostamalla.
– Työttömän henkilökohtainen kohtaaminen tukee nopeaa työllistymistä ja ehkäisee syrjäytymistä työmarkkinoilta paremmin kuin rankaisutoimet. Olemme nostaneet tämän esiin omassa kannustavassa työllistymismallissamme, SAK:n työ ja turva -osaston johtaja Sinikka Näätsaari muistuttaa.
Sosiaaliturvaa on Näätsaaren mielestä tärkeä selkeyttää, mutta sen syyperusteisuus on säilytettävä: Etuudelta olisi siirryttävä pääsääntöisesti työhön, ei toiselle etuudelle.
– Palveluilla on suuri merkitys työllistymisen tukemisessa.
Raportissa puhutaan myös työttömyyden ehkäisystä osaamistasoa nostamalla.
– Raportissa on vahva viesti, että julkista rahoitusta ohjataan heikomman koulutustaustan omaavien koulutukseen. Tähän tavoitteeseen on helppo yhtyä, sillä SAK:n mielestä osaamisen parantaminen on kestävä tapa parantaa ihmisten asemaa työmarkkinoilla.
SAK:n tilaaman Katoavat työpaikat -tutkimuksen mukaan pelkän peruskoulun käyneiden työllisyysaste on alle 50 prosenttia. Heistä naisten työvuodet jäävät 20 vuoteen ja miesten 24 vuoteen, kun ylemmän korkeakouluasteen suorittaneilla työvuosia kertyy 37.
SAK kannattaa työryhmän ehdotuksia varhaiskasvatuspalveluiden käytön lisäämiseksi. Yhtenä toimenpiteenä työryhmä esittää varhaiskasvatuksen eriarvoistavien säädöksien ja käytäntöjen poistamista mm. joustavien hoitoaikojen tarpeissa, kotihoidon tuen sekä varhaiskasvatusmaksujen kannustavuudessa.
– Kaikille lapsille tulisi luoda yhtäläiset mahdollisuudet osallistua varhaiskasvatukseen riippumatta vanhempien työ- tai elämäntilanteesta. Taatakseen tätä subjektiivinen päivähoito-oikeus on palautettava ja pidemmällä tähtäimellä on siirryttävä maksuttomaan varhaiskasvatukseen.
Yleisesti SAK näkee raportissa paljon hyviä ja kannatettavia asioita, mutta siellä on myös paljon yksityiskohtia, joita täytyy arvioida erikseen.
Lue lisää SAK:n kannustavasta työllistymismallista.
Lue lisää SAK:n aikuiskoulutusuudistuksesta.