Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Epätyypilliset työsuhteet ylei…

Uutinen

Epätyypilliset työsuhteet yleisimpiä julkisella sektorilla (11.7.2000)

Epätyypillisten työsuhteiden osuus on kasvanut SAK:laisessa työkentässä. Reilu neljännes (26%) SAK:laisista tekee nyt osa- ja/tai määräaikaista työtä. Eniten epätyypillisiä työsuhteita on julkisella sektorilla, niitä tekee jo lähes joka kolmas (31%) työntekijä, lisäystä viime vuoteen on tullut kuusi prosenttiyksikköä. Teollisuudessa joka kymmenes (11%) työsuhde on epätyypillinen. Yksityisillä palvelualoilla työsuhteet ovat puolestaan voimakkaasti tyypillistyneet: vuosi sitten lähes puolet työsuhteista oli epätyypillisiä ja nyt niitä on reilu neljännes (26%).

Tiedot käyvät ilmi SAK:n luottamusmieskyselystä. Kaksi kertaa vuodessa tehtävällä kyselyllä selvitetään, mitä SAK:laisilla työpaikoilla on tapahtunut viimeisten kuuden kuukauden aikana. Viimeisin kysely tehtiin maalis-huhtikuussa ja siihen vastasi 487 pääluottamusmiestä.

Työpaikkatason sopimuksia on viimeisten kuuden kuukauden aikana tehty 40 prosentilla työpaikoista. Paikallisia sopimuksia tehdään edelleen hieman useammin palkoista (29%) kuin työajasta (23%), mutta ero on kaventunut. Sekä työajoista että palkoista on sovittu 12 prosentilla työpaikoista. Paikallisista sopimuksista kolmannes on tuonut mukanaan soveltamisongelmia.

Uuden henkilöstön palkkaaminen on jatkunut vakaana, viimeisen puolen vuoden aikana enemmän kuin kolme viidestä työpaikasta (66%) on ottanut uutta työvoimaa. Työvoiman kierrätys on kuitenkin valitettavan yleistä: viimeisen kuuden kuukauden aikana 14 prosenttia työpaikoista on sekä ottanut uutta työvoimaa että irtisanonut tai lomauttanut. Lomautusten ja irtisanomisten määrä on pysynyt ennallaan vuodesta 1997.

Pääluottamusmiesten mukaan joka toiselle työpaikalle pitäisi palkata lisää henkilökuntaa. Lisätyövoiman saatavuusongelmat eivät liity pelkästään hyvin koulutettuihin asiantuntijoihin, vaan lähes yhtä paljon tarvittaisiin tiimityöhön kykeneviä yleisosaajia, tilapäistä työvoimaa ja aputyöntekijöitä. Työnantaja ei kuitenkaan usein ole halukas palkkaamaan uutta työvoimaa vaan olemassa oleva henkilöstö saa joustaa.

Ammattiliitot saavat pääluottamusmiehiltä tyydyttävän kouluarvosanan sekä työaika- että palkka-asioiden hoidosta. Arvosanat työaika-asioiden hoidosta ovat samantasoiset kaikilla kolmella sektorilla, mutta palkka-asioiden hoidosta julkinen sektori saa muita huonomman arvosanan.

Lisätietoja: Ekonomisti Erkki Laukkanen, 040 532 1777