Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Englanninkielinen työsopimus v…

Uutinen

Englanninkielinen työsopimus vähentää väärinkäsityksiä

SAK toivoo yritysten tarjoavan ulkomaalaistaustaisille työntekijöilleen mahdollisuuden englanninkieliseen työsopimukseen.

SAK:n maaliskuussa avattuun Maahanmuuttajien työsuhdeneuvontaan on tullut useita yhteydenottoja, joissa pyydetään kääntämään englanniksi suomenkielinen työsopimus.
 
– Englanninkielinen sopimus vähentäisi väärinkäsityksiä työpaikoilla. Ei ole työnantajan eikä työntekijän etu, jos vieraskielinen yrittää selvittää sopimuksensa sisältöä esimerkiksi netin automaattikääntäjällä, Maahanmuuttajien työsuhdeneuvonnan lakimies Anna-Liisa Häkkinen tähdentää.

Englanninkielisiä sopimuksia solmivat SAK:laisilla aloilla yleensä suuret yritykset, joissa työkielenä on englanti.
 
Muidenkin työnantajien olisi Häkkisen mukaan helppo tarjota englanninkielisiä vaihtoehtoja. Käännöksiä löytyy muun muassa joidenkin alojen työehtosopimusten liitteistä sekä Työsuojelun verkkosivuilta.
 
– Käännetyn version näyttäminenkin auttaa jo ymmärtämään sovitun. Lopullista työsopimusta ei siis tarvitse tehdä englanniksi.
Työsopimukseen liittyvien asioiden lisäksi maahanmuuttajien työsuhdeneuvonnasta kysytään palkkaan, oleskelulupaan ja palkkasaataviin sekä työsuhteen päättämiseen että työaikaan liittyviä asioita.
 
– Maahanmuuttajilla on hyvin samanlaisia työelämäpulmia kuin kantasuomalaisilla, mutta ne ovat vaikeammin hoidettavissa kielivaikeuksien vuoksi. Jos kantasuomalaiset ovat arkoja ottamaan työpaikalla ongelmia esille, maahanmuuttajat ovat yleensä siinä heitäkin arempia, Häkkinen huomauttaa.

Maahanmuuttajien työsuhdeneuvonta palvelee maanantaista torstaihin kello 9–11 ja 12–15. Maksuttoman palvelun puhelinnumero on 0800 414 004 ja sähköpostiosoite workinfinland@sak.fi. Lakimies neuvoo suomeksi ja englanniksi.

SAK:n neuvontapalvelu on osa Euroopan sosiaalirahaston rahoittamaa Töissä Suomessa -hanketta. Helsingin kaupungin hallinnoimaan hankkeeseen osallistuvat myös Espoon ja Vantaan kaupungit, Helsingin seudun kauppakamari, Uudenmaan TE-toimisto, Uudenmaan ELY-keskus sekä Monikulttuurijärjestöjen yhteistyöverkosto Moniheli ry. Euroopan sosiaalirahasto ESR:n rahoittama hanke jatkuu vuoden 2018 elokuun loppuun.

Maahanmuuttajien työsuhdeneuvonta SAK:n verkkosivuilla ja Facebookissa.

Englanninkielinen työsopimuspohja Työsuojelun verkkosivuilla.