Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Enemmistö suomalaisista tupon …

Uutinen

Enemmistö suomalaisista tupon kannalla

Tupo-neuvottelut 2004

Kahdeksan kymmenestä suomalaisesta pitää tärkeänä, että tupossa parannetaan irtisanottujen asemaa henkilökohtaisen työllistymisohjelman ja sitä tukevan korotetun työttömyysturvan avulla. Tämä käy ilmi Suomen Gallupin (TNS-Gallup) tutkimuksesta, johon haastateltiin yhteensä viittäsataa suomalaista välittömästi tupoa koskevan neuvottelutuloksen syntymisen jälkeen 30.11.-3.12. 2004. Aineisto edustaa maan 15 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuunottamatta. Tutkimuksen virhemarginaali on ±4,5 %.

Tutkimuksen vastanneista 78 prosenttia piti neuvottelutulokseen sisältyvää muutosturvaratkaisua tärkeänä. Eri väestöryhmät ovat irtisanottujen aseman parantamisen tärkeydestä varsin yksimielisiä. Erityisen tärkeänä muutosturvaratkaisua pitävät alemmat toimihenkilöt (85 %) ja työväestöön kuuluvat (84 %), mutta myös niin yrittäjät (76 %) kuin johtavassa asemassa olevatkin (76 %) pitävät irtisanottujen aseman parantamista tupossa tärkeänä.

Ennusteiden mukaan tupo voi työllisyyden paranemisen myötä tuoda lähivuosina palkansaajille parhaimmillaan noin 2,5 prosentin vuosittaisen ostovoiman kasvun. Enemmistö suomalaisista pitää myös tupoon sisältyvää ostovoimaratkaisua palkansaajien kannalta hyvänä. Kaksi kolmesta suomalaisesta (66 %) arvioi, että sopimuskaudelle tulossa olevat palkankorotukset ja verokevennykset yhdessä tuovat palkansaajille vähintään melko hyvän ostovoiman kasvun. Vahvimmin tätä mieltä ovat viljelijät (90 %) ja opiskelijat (85 %), mutta myös yrittäjät (73 %) sekä ylemmät ja alemmat toimihenkilöt (70 %). Työväestöön kuuluvissa on ymmärrettävästi eniten myös niitä, jotka olisivat toivoneet suurempaakin ostovoimakasvua (34 %). Työväestöstäkin silti enemmistö pitää tupoon sisältyvää ostovoimaratkaisua vähintään melko hyvänä (57 %).

Enemmistö suomalaisista on ylipäätään tupon kannalla. Useampi kuin joka toinen (58 %) pitää hyvänä, että työmarkkinakeskusjärjestöt ovat päässeet neuvottelutulokseen 2,5-vuotisesta tulopoliittisesta kokonaisratkaisusta, jossa on sovittu muun muassa palkankorotukset ensi ja seuraavalle vuodelle. Vain joka kolmas suuntautuisi mieluummin liittokierrokselle. Eri väestöryhmät ovat varsin yksimielisinä tupon kannalla. Toimihenkilöistä kaksi kolmesta (64 %) asettuu tupon kannalle, liittokierrosta olisi toivonut joka kolmas (32 %). Työväestössä tupon kannatus asettuu keskiarvon tuntumaan: tupoa kannattaa reilu puolet (55 %), liittokierrosta joka kolmas (35 %).

Kaavioita (pdf)

  • Kuinka tärkeänä pidätte sovittua muutosturvaratkaisua?
  • Tupossa sovittiin palkankorotuksista ensi ja seuraavalle vuodelle sekä verokevennykset kolmelle vuodelle. Millaisena pidätte ratkaisua palkansaajien kannalta?
  • Työmarkkinajärjestöt ovat maanantaina 29.11. sopineet 2,5 vuoden vakauttavasta tulopoliittisesta kokonaisratkaisusta, jossa on sovittu mm. palkankorotukset ensi ja seuraavalle vuodelle. Vaihtoehtona oli, että yksittäiset liitot olisivat käyneet keväällä omat palkkaneuvottelunsa. Kumpi vaihtoehto olisi teidän mielestänne ollut parempi