Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Eloranta: Sopimus on syntynyt …

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta.

Uutinen

Eloranta: Sopimus on syntynyt – katse eteenpäin

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta toteaa, että Metalliliiton valtuuston päätös hyväksyä kilpailukykysopimus sinetöi sen kattavuuden.

SAK:n arvion mukaan Metallityöväen Liiton mukana olo nostaa sopimuksen kattavuuden yli 85 prosenttiin.

Suomen suurimman palkansaajakeskusjärjestön puheenjohtaja muistuttaa, että kilpailukykysopimus (kiky) on palkansaajille kivulias ja päätökset tehneille raskas.

– Liittojen neuvottelijat ovat tehneet hyvää työtä räätälöidessään sopimuksen raameissa ratkaisuja kunkin alan työntekijöille.

– Kiky on nyt valmis, ja palkansaajat ovat tehneet osuutensa viennin vahvistamiseksi ja työpaikkojen lisäämiseksi. Hallituksen ja yritysten on puolestaan huolehdittava, ettei sopimuksella luotuja työllistämisen edellytyksiä hukata.

Kilpailukykysopimuksen tärkeäksi tehtäväksi SAK:n puheenjohtaja linjaa myös sen, että jatkossakin paikallista sopimista edistetään työehtosopimusten kautta.

– Jo nyt tiedetään, että paikallisen sopimisen mahdollisuudet lisääntyivät merkittävästi alakohtaisissa ratkaisuissa.

Eloranta huomauttaa, että talouskehitys riippuu myös odotuksista.

– Sopimuksella voi olla kokoaan suurempi merkitys, kun luodaan uskottavaa näkymää Suomen tilan korjaamiseksi.

Työmarkkinajärjestelmä on Elorannan mielestä uudistumisen edessä ja saavutettu sopimustulos antaa eväitä hallitulle muutokselle.

– Katse eteenpäin. Seuraavaksi valmistellaan uusi Suomen palkkaneuvottelumalli. Tavoitteemme on turvata vakaa kehitys kaikille palkansaajille ja ennaltaehkäistä kilpailukykyongelmia,  Eloranta linjaa.