Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Eläkeuudistuksesta kiivas kesk…

Andrea Nahles.

Uutinen

Eläkeuudistuksesta kiivas keskustelu Saksassa

Saksan työministeri Andrea Nahlesin esitys eläkeuudistukseksi on herättänyt kiivaan keskustelun. Hän esitti, että 45 vuotta työelämässä olleet pääsisivät täydelle eläkkeelle 63-vuotiaina. Saksan yleinen eläkeikä on jo aiemmin päätetty nostaa 67 vuoteen.

Nahlesin esityksessä työvuosiin voitaisiin laskea lyhytaikaisia työttömyysjaksoja. Molemmat hallituspuolueet ovat sopineet esityksen päälinjoista, mutta syntynyt raju kampanja esitystä vastaan voi vielä vaikeuttaa päätöksiä.

Lisäksi Nahles esittää erityistä äitiyseläkettä. Äidit, joilla on ennen vuotta 1992 syntyneitä lapsia, saisivat kustakin lapsesta läntisissä osavaltioissa 28 euron lisäeläkkeen ja idässä 26 euroa. Muutos koskisi 9,1 miljoonaa naista.

ARD Tagesschaun mukaan muutokset maksaisivat aluksi 4,4 miljardia euroa vuodessa ja vuonna 2030 jo 11 miljardia euroa. Muutokset on tarkoitus aluksi rahoittaa eläkerahastojen nykyisillä varannoilla. Vuonna 2019 eläkemaksu nousisi nykyisestä 18,9 prosentista 19,7 prosenttiin.

Saksan ammattiliittojen keskusjärjestö DGB pitää esitystä tervetulleena. Se korostaa kuitenkin, että nuorten sukupolvien eläketurva on kyettävä rahoittamaan.

– Suunnitellut parannukset lakisääteisiin eläkkeisiin on jo aika tehdä ja ne ovat välttämättömiä. Niin oikein kuin eläkkeiden vakauttaminen onkin, yhtä tärkeää on myös pitävä ja kestävä rahoitus, sanoo DGB:n johdon jäsen Annelie Buntenbach.

Rahoja kerättävä, ei jaettava

Väestön ikääntymienen tuo paineita järjestelmään, Buntenbach muistuttaa. Siksi olisi vastuutonta käyttää eläkerahastojen varat muutaman seuraavan vuoden kuluessa erityisesti äitien eläkkeisiin.

Buntenbach vaatii, että kaksi kolmasosaa kuluista, joita äitien eläke aiheuttaa, on maksettava suoraan liittovaltion budjetista. Ajatus sen rahoittamisesta työeläkerahastoista johtuu vain siitä, että siellä sattuu olemaan rahaa, hän arvioi.

Toiseksi Buntenbach ehdottaa, että eläkemaksun korotus tehdään pienin askelin viimeistään vuodesta 2018. Näin voidaan vähitellen rakentaa varanto nuortenkin ikäluokkien eläkkeiden takaamiseksi.

Työnantajapuoli pitää esitystä aivan liian kalliina ja periaatteellisestikin vastustettavana, koska se vie eri suuntaan kuin vallitseva pyrkimys eläkkeelle siirtymisen myöhentämiseen.

Kritiikkiä on kuulunut muualtakin. Vihreän puolueen parlamenttiryhmän puheenjohtaja Katrin Göring-Eckardt kysyi Süddeutsche Zeitungin mukaan tiukasti, millä uudistuksen lasku lopultakin aiotaan maksaa. Esitystä on myös arvosteltu siitä, että se suosii vanhoja ikäluokkia nuorten kustannuksella.

Esityksessä voi nähdä hallituskoalition molempien osapuolten sormenjäljet. Kristillisdemokraatit ajavat yleistä äitien eläkettä, ja sosialidemokraatit haluavat parantaa työeläkkeitä.

Liittotasavallan hallitus käsittelee esitystä tammikuun lopussa. Uusi laki tulisi voimaan heinäkuun alusta.

Heikki Jokinen