Egyptin johto heikentää itsenäisen ay-liikkeen asemaa

Presidentti Morsi valmistautuu lakkauttamaan palkansaajien vapaan järjestäytymis- ja lakko-oikeuden, itsenäisesti toimivan ammatillisen keskusjärjestön Efitun johtohenkilö Fatma Ramadan varoittaa. Kansanäänestykselle alistetussa luonnoksessa uudeksi perustuslaiksi kullakin ammattialalla sallitaan ainoastaan yksi ammattiliitto. Jos tällainen rajoitus tulee voimaan, se voi merkitä paluuta vallanpitäjien hallitseman ammatillisen keskusjärjestön ETUFin yksinoikeuteen edustaa palkansaajia.
17.12.2012 17:25
SAK
Jono äänestyspaikalle Egyptin vaaleissa 2011

Syrjäytetyn presidentin Hosni Mubarakin kaudella ETUF oli osa maan valtakoneistoa ja sen johto osa Egyptiä hallinnutta eliittiä. Vanhan vallan kaaduttua ETUFin johto on kyennyt maan uuden johdon tuella pitämään järjestön hengissä.

Perustuslain luonnos sisältää kohtia, jotka antaisivat maan uudelle johdolle mahdollisuuden vaikuttaa ratkaisevasti ETUFin ja sen jäsenliittojen johdon seuraaviin valintoihin. Luonnoksen mukaan oikeus kuulua ay-järjestöön on ainoastaan alle 61-vuotiailla. Sen seurauksena merkittävä osa ETUFin ja sen jäsenliittojen johtoelinten jäsenistä menettää asemansa, jos perustuslain luonnos tulee voimaan. Luonnoksen mukaan heidät korvataan vaalissa seuraavaksi eniten saaneilla, mutta edellisissä, vuonna 2006 järjestetyissä vaaleissa monelle paikalle oli ehdolla vain yksi henkilö. Se jättää Egyptin nykyisille vallanpitäjille oikeuden täyttää avoimeksi tulevat paikat, jos perustuslain luonnos hyväksytään kansanäänestyksessä ja luonnos tulee voimaan.

Egyptin parlamentin käsiteltävänä on ollut elokuusta 2011 lähtien uusi ammattiliittolaki, mutta esitys ei ole edennyt parlamentissa. Ehdotus nojautuu ay-toiminnan moniarvoisuuden lähtökohtaan. Ehdotuksen hyväksyminen tekisi tilaa vallanpitäjistä riippumattoman ay-liikkeen toiminnalle.

Juhani Artto

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.