EAY:n pääsihteeri kannustaa suomalaisia äänestämään eurovaaleissa
Euroopan ammatillisen yhteisjärjestön EAY:n pääsihteeri John Monks vetoaa suomalaisiin, että he käyttäisivät äänioikeuttaan kesäkuun europarlamenttivaaleissa.
– Osoittakaa kiinnostuksenne äänestämällä. Parlamentissa käsitellään asioita, jotka vaikuttavat ihmisten arkeen kaikissa EU-maissa, Monks sanoi tänään keskiviikkona Helsingissä.
Vuoden 1999 europarlamenttivaaleissa suomalaiset olivat EU-maiden laiskimpia äänestäjiä yhdessä brittien ja hollantilaisten kanssa. Monks, joka itse on britti ja entinen Englannin ammatillisen keskusjärjestön TUC:n puheenjohtaja, katsoo alhaisen äänestysprosentin kertovan siitä, että EU koetaan kaukaiseksi ja ei kovin tärkeäksi toimijaksi.
– Ihmiset eivät voisi olla enempää väärässä. Esimerkiksi hyvin ajankohtainen kysymys EU-tason työaikasääntelystä on mitä konkreettisin ja vaikuttaa suoraan työntekijöiden elämään.
Suomen palkansaajakeskusjärjestöt SAK, STTK ja Akava ovat EAY:n jäsenjärjestöjä. Suomen vierailullaan Monks tapasi ay-liikkeen edustajien lisäksi mm. Nokian johtoa.
Sosiaalista Eurooppaa vahvistettava
John Monksin mielestä EU-parlamenttivaalien yksi keskeinen kysymys on, mihin suuntaan Eurooppaa tulevaisuudessa kehitetään. Lähdetäänkö amerikkalaistyyppisen markkinaliberalismin tielle vai vahvistetaanko sosiaalista Eurooppaa, johon kuuluu hyvinvointiyhteiskunnasta ja työntekijöiden oikeuksista huolehtiminen. John Monks uskoo, että EU pärjää globaaleilla markkinoilla vain panostamalla osaamiseen ja innovaatioihin. Työntekijöiden palkkoja laskemalla kiristyvässä kilpailussa ei pärjätä, hän painotti.
– Ns. Kiina-ilmiö ei ole EU:n korkean työttömyyden syy, vaan suurien EU-maiden hidas kasvu.
EAY on kritisoinut EU:n talous- ja kasvusopimusta liian jäykäksi. Sopimus määrää, että julkisen talouden vaje ei saa paisua yli kolmen prosentin bruttokansantuotteesta. Sopimusta ovat rikkoneet mm. isot EU-maat Saksa, Ranska ja Italia. Monksin mielestä talous- ja kasvusopimus on uuden komission yksi suurimmista haasteista. Sopimukseen tarvittaisiin nykyistä enemmän joustoa, jotta se ei toimisi talouskasvua hidastavasti.
EU:n laajentuminen tuo uusia mahdollisuuksia
John Monks ei ole EU:n tulevaisuuden suhteen pessimistinen, vaikka hän myöntää, että haasteita on paljon. Yksi suurimmista on EU:n laajentuminen 25 maan yhteisöksi.
– Mutta näen tilanteessa myös paljon mahdollisuuksia. Toivon, että laajentumisessa historia toistaisi itseään, Monks sanoo viitaten Espanjan ja Irlannin esimerkkeihin. Molemmat maat ovat kehittyneet huimasti EU-jäsenyyden myötä.
Kiinaakin Monks pitää enemmän mahdollisuutena kuin uhkana EU-maille. Kansainvälisen ay-liikkeen tehtävä on kuitenkin kiinnittää huomiota Kiinan ihmisoikeusloukkauksiin ja työntekijöiltä puuttuviin ay-oikeuksiin.
Yleinen käsitys on, että EU:n uusissa jäsenmaissa ammattiyhdistysliike on heikoissa kantimissa. Monks ei ole täysin samaa mieltä.
– Ei pidä yleistää, osassa uusia jäsenmaita järjestäytymisaste on korkeampi kuin joissakin vanhoissa EU:n jäsenmaissa. Eurooppalaisen ay-liikkeen tehtävä on nostaa järjestäytymisastetta kaikissa EU-maissa, Monks korostaa.