EAY:n Luca Visentini: Pakolaistaakkaa jaettava

Euroopan vaikea taloudellinen tilanne ja viimeisimpänä voimakas pakolaisaalto eivät voi olla vaikuttamatta myös eurooppalaiseen ay-liikkeeseen.
24.08.2015 13:44 karhu admin
EAY:n tuleva pääsihteeri italialainen Luca Visentini tapasi suomalaisten keskusjärjestöjen ja liittojen edustajia SAK:ssa.

Talouden pyörien junnatessa paikoillaan tarjoillaan Saksan mallia, jota Euroopan ammatillisen yhteisjärjestön EAY:n (ETUC) syys−lokakuun vaihteen edustajakokouksessa valittava uusi pääsihteeri Luca Visentini pitää propagandana, ei ratkaisuna. Se on vain lisännyt matalapalkkatöitä.

Satojen tuhansien pakolaisten rantautuminen esimerkiksi Kreikkaan ja Italiaan vaatii italialaisen Visentinin mukaan solidaarisuutta.

− Omassa maassani pakolaistulva on jo todellinen ongelma. Tähän ei ole osattu varautua. Se on raskas taakka näille muutamille maille.

EAY:n tuleva pääsihteeri peräänkuuluttaakin solidaarisuutta. Nykyinen pakolaismäärä on suuri muutamassa eteläisen Euroopan maassa, mutta pieni, jos ajatellaan koko Euroopan väkilukua.

− Jos pakolaisten taakka jaetaan 28 maan kesken, niin kustannukset eivät nouse ylivoimaisiksi. Näin pakolaiset voidaan integroida yhteiskuntiin eivätkä vaikutukset työmarkkinoilla nouse ongelmaksi, arvioi Luca Visentini.

Eurooppalainen ay-liike kokoontuu valitsemaan johtonsa ja keskustelemaan tulevaisuudesta EAY:n edustajakokoukseen Pariisiin noin kuukauden kuluttua. Kokouksen keskusteluja varjostaa talouden taantuma. Miten saadaan investointeja, miten lisätään tuottavuutta ja kannattavuutta eivät vain ole suomalaisia keskustelunaiheita.

Luca Visentini totesi, että Euroopassa tarvitaan kipeästi yksityisen ja julkisen sektorin investointeja. Visentinin mukaan eurooppalaisen ay-liikkeen tärkeä tehtävä on pitää huolta hyvistä työpaikoista ja hyvinvointipalveluista.

Aino Pietarinen
 

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.