Cosatun pääsihteeri Vavi ajaa Zimbabwen presidentin Mugaben syrjäyttämistä maaliskuun vaaleissa

13.12.2001 16:47
SAK

Etelä-Afrikan johtavan ammatillisen keskusjärjestön Cosatun pääsihteeri Zwelinzima Vavi esiintyi viime viikolla avoimesti Zimbabwen presidenttiä Robert Mugabea vastaan. Vavin mielestä Zimbabwen talouden jyrkkää alamäkeä ei kyetä pysäyttämään, ellei Mugabea saada syrjäytettyä maan johdosta. Myös Etelä-Afrikan presidentti Thabo Mbeki on arvostellut julkisesti zimbabwelaista virkaveljeään.

Vavi totesi eteläisen Afrikan ay-järjestöjen yhteiselimen Satuccin tapaamisessa, että Mugaben päämääränä on ainoastaan vallassa pysyminen, vaikka sen hintana on jopa ihmishenkien menetyksiä. Zimbabwen poliittista oppositiota ja valkoisia maanomistajia vastaan väkivaltaisesti hyökkäävät ns. sotaveteraanit toimivat Mugaben suojeluksessa. Oppositiota johtaa Zimbabwen ammatillisen keskusjärjestön ZCTU:n entinen pääsihteeri Morgan Tsvangirai.

Presidentinvaalit on määrä järjestää ensi maaliskuussa. Oppositio ja ulkomaiset tarkkailijat pelkäävät, että Mugabe koettaa varmistaa valtakautensa jatkumisen massiivisella vaalivilpillä ja väkivallalla.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.