Coca-Colan työläisillä ensimmäinen globaali tapaaminen

12.03.2003 16:51
SAK

Coca-Colan työläisten edustajat ovat kokoontuneet ensimmäistä kertaa maailmanlaajuiseen tapaamiseen. New Yorkissa järjestettyyn 2-päiväiseen tapahtumaan osallistui 27 ammattiliiton edustajia 23 maasta. Järjestäjänä toimi monen toimialan liittojen kansainvälinen ay-keskus IUF, tukijana saksalainen Friedrich Ebert -säätiö.

Kokouksessa kuultiin raportteja Coca-Colan työnantajapolitiikasta eri maissa. Kolumbiassa Carepan pullottamo on erottanut ammatillisesti järjestäytyneitä työläisiä mielivaltaisesti kollektiivisen työehtosopimuksen solmimisen jälkeen. Coca-Colaan sidoksissa olevat työnantajat ovat tehneet vakavia hyökkäyksiä ay-oikeuksia vastaan myös Pakistanissa ja Moskovassa, jossa asialla on ollut paikallinen pullottaja.

Tilanneselostuksista ilmeni, että Coca-Colan verkoston työntekijät kärsivät ympäri maailmaa töiden ulkoistamisesta, työsuhteiden lyhytaikaisuudesta sekä työehtojen heikkenemisestä. Tuotannon uudelleenjärjestelyissä lukuisat työläiset ovat menettäneet työpaikkansa.

Kokouksessa käsiteltiin osakkeenomistajien painostamista eettisin perustein keinona lisätä ihmis- ja ay-oikeuksien kunnioitusta Coca-Colan ja sen alihankkijoiden organisaatioissa ympäri maailmaa. Asiaan johdattelivat eettisten rahastojen asiantuntijat.

Ajankohtaista Suomen ulkopuolelta toimittanut

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.