Clas Ohlson ei tunne kauppatavaransa valmistusolosuhteita

07.04.2005 16:06
SAK
Ajankohtaista Suomen ulkopuolelta

Muun muassa työkaluja ja taloustarvikkeita myyvä Clas Ohlson suhtautuu kauppatavaransa alkuperään ja valmistusolosuhteisiin välinpitämättömästi. Näin raportoi yritysten toiminnan eettisyyttä valvova ruotsalainen SwedWatch. Sen mukaan Clas Ohlsonissa ei tiedetä edes kaikkien sen myymien tuotteiden valmistajayrityksiä.

Maaliskuussa 2004 yhtiö päätti ryhtyä valmistelemaan eettistä normistoa, mutta työtä on edistetty hitaasti. Ostopäällikkö Mats Bortas arvioi SwedWatchin tiedotteessa, että normiston ensimmäinen luonnos saataneen käsittelyyn syksyllä 2005.

Clas Ohlsonilla ei ole omaa tuotantoa, vaan se ostaa kauppatavaransa ympäri maailmaa. Sillä on yli 800 tavarantoimittajaa 30 maassa. Yhtiö hankkii yli puolet tavarastaan Aasiasta. Eniten ostoja tehdään Kiinasta.

Merkittävä asema hankintaketjussa on kauppahuoneilla, kuten hongkongilaisella Ko Tang Tradingilla. "Etsimme parempia tuotteita ja hintoja. Siinä kaikki. Emme puutu valmistukseen ja tehtaiden toimintalinjaan", sen toimitusjohtaja Ko Tang toteaa SwedWatchin tiedotteessa.

Kauppahuoneet eivät anna meille mielellään omien tavarantoimittajiensa osoitteita, jotta emme loisi suoria yhteyksiä tuotteiden valmistajiin, Clas Ohlsonin ostopäällikkö Mats Bortas sanoo.

Clas Ohlsonilla on Ruotsissa, Suomessa ja Norjassa yhteensä 47 myymälää. Lisäksi se harjoittaa postimyyntiä. Suomessa yhtiö avasi ensimmäisen liikkeensä marraskuussa 2002.

SwedWatchin jäseniä ovat Ruotsin luonnonsuojeluliitto, Reilun kaupan keskus, kirkon kehitysyhteistyöjärjestö Lutherhjälpen, ympäristöjärjestö Maan ystävät sekä kehitysyhteistyöjärjestö UBV.

Ajankohtaista Suomen ulkopuolelta toimittanut Juhani Artto
juhani.artto@kaapeli.fi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.