Chile toteuttaa vajavaisesti ay-oikeuksia

05.12.2003 15:01
SAK
Chile toteuttaa vajavaisesti ay-oikeuksia

Etelä-Amerikan kehittyneimpiin maihin lukeutuva Chile palasi runsas vuosikymmen sitten sotilasdiktatuurista parlamentaariseen demokratiaan, mutta ay-oikeuksien tila on yhä huono. Näin yleistää Vapaiden ammattiyhdistysten kansainvälinen liitto VAKL eilen julkaisemassaan raportissa.

Sen mukaan työläisillä on oikeus ammatilliseen järjestäytymiseen, mutta oikeutta kaventavat lukuisten työnantajien usein esittämät uhkailut sekä mielivaltaiset erottamiset. Oikeus kollektiivisiin tes-neuvotteluihin on turvattu ainoastaan yritystasolla, ja lakko-oikeutta loukataan usein.

VAKL huomauttaa, että lakkoilevat palkansaajat ovat usein vaarassa menettää työpaikkansa ja tulla korvatuiksi rikkureilla. Työtuomioistuimista oikeutta hakevan on varauduttava elinten pahan jutturuuhkan vuoksi pitkään odotukseen. Oikeuskäsittelyn hitauden ja kalleuden vuoksi työläiset luopuvat kahdessa tapauksessa kolmesta asiansa ajamisesta oikeudessa.

Chilen työelämän vakaviin vääristymiin kuuluvat myös naisten syrjintä ja lasten laaja osallistuminen työelämään. Raportissa arvioidaan, että 15 000 alle 12-vuotiasta lasta tekee ansiotyötä. Lisäksi työelämässä toimii 32 000 alle 15-vuotiasta nuorta. Eniten lapsia työllistetään maataloudessa, kalastuksessa, ravintoloissa ja liikealalla. Lukuihin eivät sisälly lapsiprostituoidut, joita on noin 10 000.

VAKL:n raportissa Chilen päättäjiä suhtautumaan vakavasti työelämän kansainvälisiin normeihin ja aktivoitumaan niiden toimeenpanossa.

ICFTU: Internationally recognised core labour standards in Chile (pdf-tiedosto)

Ajankohtaista Suomen ulkopuolelta toimittanut

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.