Budjetti tukemaan työllisyyttä

Budjetin on tuettava investointeja ja työllisyyttä, muistuttivat vientiteollisuuden työnantaja- ja työntekijäliitot yhteisessä tiedotustilaisuudessa. Vientiliitot ovat jo pidemmän aikaa pommittaneet valtiovaltaa yhteisillä vaatimuksillaan.
17.08.2012 12:03 karhu admin
Vientialojen työntekijä- ja työnantajaliitoilla on yhteiset budjettitavoitteet. Niistä kertoivat mm. Petri Vanhala (selin), Riku Aalto, Jorma Turunen ja Timo Jaatinen.

Vaikka Teknologiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jorma Turusen mukaan valtiovarainministeriön budjettiesityksessä on melko hyvin vientiliittojen tavoitteet, niin liitot eivät kaipaa enää uusia rasitteita yrityksille. Henkiinjääminen ei riitä, vaan Turusen mukaan vientiteollisuus pitää saada takaisin kasvupolulle tukemalla mm. teollisuuden uudistumista.

Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto nosti esiin rikkidirektiivin ja päästökaupan, jotka molemmat aiheuttavat vakavia kilpailuhaittoja vientiteollisuudelle. Liitot vaativatkin valtiolta päätöksiä näiden aiheuttamien kohtuuttomien haittojen kompensointiin kansallisin tuin.

– Eurooppalaista politiikkaa on viety suuntaan, jossa teollisuus häviää omilla päätöksillä. Tästä esimerkkinä ovat rikkidirektiivi ja päästökauppa. Tämä on raadollista politiikkaa! Poliitikoilla pitäisikin olla rohkeutta kertoa kansalaisille, että tällainen politiikka johtaa työpaikkojen vähentymiseen, napautti puheenjohtaja Aalto.

Metsäteollisuus ry:n toimitusjohtaja Timo Jaatinen odottaa budjettiriihestä tietoa rikkidirektiivin kompensaatiota ja toivoo, ettei tehtäisi uusia kilpailukykyä heikentäviä päätöksiä, kuten esimerkiksi windfall-vero.

Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala kiinnitti huomion koulutuksen rahoituksen tärkeyteen. Hän tunnusti, että maailma muuttui paperiteollisuudessakin niin nopeasti, että liitonkin olisi jo huomattavasti aiemmin pitänyt nähdä muutos ja vaatia moniosaajien kouluttamista.

TEAMin puheenjohtaja Timo Vallittu muistutti että energian saannin pitää olla kunnossa, jotta lajennus- tai uusinvestointeja lähdetään tekemään. Hän muistutti myös, että verotus ei saisi olla kilpailijamaita kireämpää. Lisäksi hän toivoi, ettei nyt leikattaisi kotimaista kysyntää.

Kemianteollisuus ry:n toimitusjohtaja Timo Leppä vaati tutkimus-, kehitys- ja innovaatiorahoituksen tason säilyttämistä.

Aino Pietarinen

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.