Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Budjetissa parannuksia palkans…

Uutinen

Budjetissa parannuksia palkansaajaperheiden arkeen

Budjettiesitysi 2005

Tänään julkistettu ja eduskunnan käsittelyyn tuleva budjettiesitys sisältää parannuksia palkansaajaperheiden asemaan, jotka vastaavat SAK:n tavoitteita.

Lapsiperheiden etuudet paranevat valtion vuoden 2005 talousarvioehdotuksessa huomattavasti. SAK pitää merkittävänä, että lähekkäisiä raskauksia ja lyhyitä työsuhteita koskevia ansiosidonnaisten sairaus- ja vanhempainpäivärahojen määräytymisperusteita muutetaan SAK:n tavoitteiden mukaisesti. Uudistuksella on huomattava naisten ja pätkätyöläisten asemaa parantava vaikutus.

Lisäksi kotihoidontukea nostetaan 42 eurolla kuukaudessa ja yksityisen hoidon tuen hoitorahaa 19,60 eurolla kuukaudessa (kotihoidontuki tulee olemaan vuonna 2005 294,28 euroa/kk ja yksityisen hoidon tuki 137,33 euroa/kk). Sairausvakuutuksen sekä vanhempainpäivärahojen vähimmäismäärää korotetaan 3,75 eurolla päivältä. Vähimmäispäiväraha on vuoden 2005 alusta 15,20 euroa.

Ammatillisen aikuiskoulutuksen resurssit paranevat Noste-ohjelmaan ehdotetulla 6,5 milj. euron lisämäärärahalla. Noste-ohjelman piiriin voidaan saada 8000 henkilöä, joten hallitusohjelman tavoite, 10 000 opiskelijaa, ei vielä toteudu, vaikka määrärahat kasvavatkin huomattavasti vuoden 2004 tasosta. Lisäksi oppisopimuskoulutuksena toteutettava ammatillinen lisäkoulutus säilyy ennallaan.

SAK ei pidä työvoimapolitiikan määrärahojen pienentämistä oikeana ratkaisuna nykyisessä työttömyystilanteessa. SAK vaatii työvoimapolitiikan toimeenpanon määrärahojen lisäämistä niin, että nk. laajan työttömyyden mukaan laskettu työnhakijoiden aktivointiaste voidaan nostaa 30 prosenttiin jo ensi vuoden aikana. Budjettiesityksessä työvoimapolitiikan määrärahat laskevat absoluuttisesti, eikä laaja aktivointiaste juurikaan nouse.

Yritys- ja pääomaverotuksen kevennysten jälkeen on huomio kiinnitettävä työn verotukseen, joka on Suomessa edelleen kireää. SAK:n kanta on, että veronkevennykset on työllisyyssyistä kohdistettava pienituloisille. Yleinen veroale ei paranna työllisyyttä mainittavasti, mikä todettiin myös kesäkuussa julkistetussa talousneuvoston tilaamassa ekonomistiraportissa. Hallitus on kytkenyt ansiotuloverojen lisäkevennykset mahdolliseen tulopoliittiseen kokonaisratkaisuun, mikä on perusteltua koska tällöin verotus ja palkankorotukset voidaan sovittaa yhteen työllisyyden kannalta optimaalisesti.

Lisätietoja:
Ohjelmapäällikkö Sinikka Näätsaari, puh. 040 731 2384
Ekonomisti Olli Koski, puh. 050 541 9645